ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ: «Καπέλο» έως και 60%-Εξωπραγματικές οι αντικειμενικές αξίες

08:30 - 19 Οκτ 2015 | Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: «Καπέλο» έως και 60%-Εξωπραγματικές οι αντικειμενικές αξίες
Η ώρα όπου ο Έλληνας φορολογούμενος θα μάθει με τον πιο βάναυσο τρόπο ποιες είναι οι υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος πλησιάζει. Οι φόροι που μας χτυπούν την πόρτα μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

Σήμερα Δευτέρα (19/10/2015), πλην απροόπτου, ανοίγει ξανά το σύστημα Taxisnet, το οποίο είχε κλείσει από την Παρασκευή προκειμένου να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά με τις αλλαγές που επήλθαν στις ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών και θα πρέπει να πληρωθούν έως τέλος του μηνός.

Έως τέλος του μηνός θα πρέπει να πληρωθούν επίσης τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που ενδέχεται όμως να αναρτηθούν από Τρίτη ή στα μέσα στης εβδομάδος. Παράλληλα από σήμερα πρέπει να υποβληθούν και οι δηλώσεις ΦΠΑ Γ΄τριμήνου (ή μηνός Σεπτεμβρίου) που οι υπόχρεοι πρέπει να πληρώσουν άμεσα.

Η μόνη αλλαγή φέτος πάντως σε σχέση με πέρυσι στον ΕΝΦΙΑ είναι πως θα πληρωθεί σε λιγότερες δόσεις και, άρα, η κάθε δόση θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. Οι αλλαγές που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση έμειναν τελικά στο συρτάρι και έτσι οι 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν  ΕΝ.Φ.Ι.Α με «καπέλο» έως 60%, αφού θα υπολογιστεί με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από το 2007 αλλά και με βάση ένα αυθαίρετο σύστημα κλιμάκωσης των «συντελεστών παλαιότητας»

Για το 2016 πάντως το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται να κάνει όσα δεν έκανε φέτος. Σχεδιάζεται να αλλάξουν οι αντικειμενικές τιμές έως τα μέσα του 2016, ώστε να ισχύσουν αυτές αντί για εκείνες του 2015. Εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 15%-20% χαμηλότερες από τις ισχύουσες σήμερα.

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η μείωση των αντικειμενικών τιμών δεν θα οδηγήσει σε μείωση του φόρου ακινήτων, αφού θα αλλάξουν οι συντελεστές και ο τρόπος υπολογισμού του.

Και η φοροκαταιγίδα καλά κρατεί…

Τελευταία τροποποίηση στις 09:07 - 19 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.