ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισφορά-ΣΟΚ για μισθωτούς-«Στη φάκα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες

09:06 - 19 Οκτ 2015 | Οικονομία
Εισφορά-ΣΟΚ για μισθωτούς-«Στη φάκα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Ουδέν κρυπτόν πλέον... Η ηλεκτρονική «φάκα» που ετοιμάζεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφορά τον τρόπο αξιοποίησης των αποδείξεων.

Σημαντικές ανατροπές αλλά και αλλαγές για το ασφαλιστικό εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Ελάχιστη οικονομική εισφορά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ μηνιαίως και θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης για να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΕΕ, που βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της χρεοκοπίας με έλλειμμα 530 εκατ. Ευρώ για το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή μιας εισφοράς σε μισθωτούς που έχουν εισόδημα πάνω 2.000 – 2.500 ευρώ, σε συνδυασμό με το εισόδημα που έχουν από άλλες πηγές, όπως ενοίκια ή μετοχές.

Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι η «ηλεκτρονική φάκα» στους ελεύθερους επαγγελματίες και το οποίο αφορά στην αλλαγή του τρόπου που θα αξιοποιούνται οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

Το τρίτο μέτρο που μελετάται έχει άμεση σχέση με τις αποδείξεις, μέσα από τις οποίες θα επιδιωχθεί να παρακρατούνται και οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στο MEGA.

Έτσι με την έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή θα ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα taxis, το οποίο με τη σειρά του θα παρακρατεί τον ΦΠΑ 23% και ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, ένα μικρό ποσοστό από την απόδειξη θα πηγαίνει για την πληρωμή των εισφορών του ασφαλιστικού ταμείου στο οποίο ανήκει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που πληρώνει μηνιαίες εισφορές 230 ευρώ, κάθε φορά που θα κόβεται μία απόδειξη μέσω του συστήματος taxis θα παρακρατείται ένα ποσοστό για την μηνιαία πληρωμή των 230 ευρώ. Εάν μέσα σε έναν μήνα τα χρήματα είναι περισσότερα από 230 ευρώ, δηλαδή καλύπτουν τα ασφάλιστρα, το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει στον ατομικό κουμπαρά του ασφαλισμένου προκειμένου να λάβει μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, και το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός δεν θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής.

«Η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν θα είναι η μόνη που θα κληθούν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι  του ΟΑΕΕ, καθώς από τα όσα είπε ο κ. Πετρόπουλος, οι αντασφαλιστικές εισφορές θα συνδυαστούν πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Αυτό που είπε στην ουσία δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται με κλιμακούμενα ποσοστά ανάλογα με το εισόδημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.