ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Θέμα χρόνου η επέκταση του QE της ΕΚΤ

12:29 - 19 Οκτ 2015 | Οικονομία
Bloomberg: Θέμα χρόνου η επέκταση του QE της ΕΚΤ
Την εκτίμησή τους ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα αποφασιστεί η ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ εκτιμά σε δημοσκόπηση του Bloomberg η πλειονότητα των οικονομολόγων (56%) που συμμετείχαν.

Συγκεκριμένα θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους, η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ακόμη και μέσα στο 2015 και μάλιστα, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων σημειώνουν ότι είναι πιθανόν να υπάρξει ένα τέτοιο συμπέρασμα κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα στη Μάλτα.

Αν και πολλοί εκπρόσωποι της ΕΚΤ σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν μια επιβράδυνσης στις αναδυόμενες αγορές και μια βουτιά στις τιμές εμπορευμάτων θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, οι πιέσεις αυξάνονται.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Edwald Nowotny, με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα τάραξε το ευρώ, όταν ανέφερε ότι ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός, που στερείται της επίδρασης των χαμηλών τιμών ενέργειας, είναι σαφώς κάτω του στόχου.

«Είναι θέμα χρόνου προτού αναληφθεί δράση», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Merrion Capital Group στο Δουβλίνο, Alan McQuaid, προσθέτοντας ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αδύναμες και εκτός και αν υπάρξει δραματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κάτι που φαίνεται απίθανο βραχυπρόθεσμα, τότε η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτύχει σύντομα τον στόχο για τον πληθωρισμό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.