ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα της τρόικας από την Τρίτη

13:05 - 19 Οκτ 2015 | Οικονομία
Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα της τρόικας από την Τρίτη
Στο μικροσκόπιο των επικεφαλής των θεσμών θα βρεθεί η κυβέρνηση, καθώς την Τρίτη αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ).
Για περίπου 4 ημέρες – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το κατά πόσο είναι εφικτό να προχωρήσουν στην επίσημη αξιολόγηση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, καθώς η λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα έχει καθυστερήσει λόγω εκλογών, κυρίως σε επίπεδο εφαρμογής κι όχι νομοθέτησης. Ουσιαστικά σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από δευτερεύουσες παρεμβάσεις (εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.τ.λ.), ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ το αργότερο ως τις 27 Οκτωβρίου.
Εφόσον διαπιστωθούν καθυστερήσεις, που οδηγούν σε διεξαγωγή της αξιολόγησης το Δεκέμβρη θα πρέπει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να αποσυνδεθεί μια και τα χρονικά όρια δεν επαρκούν, ή να υπάρξει μια πολιτική λύση. Αυτό, όμως είναι κάτι που για λόγους τακτικής και πιέσεων δεν αποδέχεται προς το παρόν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο επίκεντρο της συζήτησης της επόμενες μέρες θα βρεθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για ισοδύναμα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις που η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι για ΦΠΑ εκπαίδευσης, αποφάσεις ΣτΕ, ενοίκια κλπ δεν γίνονται αποδεκτές.
Πιο συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά επιδιώκει να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, αλλά γιαυτό απαιτούνται ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για φέτος και 240 εκατ. ευρώ για το 2016. Επίσης προωθεί τη μη επιβολή αύξησης του συντελεστή φορολόγησης ενοικίων από 11% σε 15% για ετήσια έσοδα ως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ. Η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ.
Συνεδρίαση οργάνων της ΕΕ
Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά και πριν από το Euro Working Group θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας του Ελληνικού προγράμματος ώστε να δοθεί το πράσινο φως στο ποσό των 2 δισ.
Από εκεί και πέρα, για να κλειδώσει το ποσό του επιπλέον 1 δισ. και να ξεκλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση – με το θέμα των τραπεζών να είναι σε αυτήν - ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει με τους επικεφαλής της τρόικας να διαμορφώσει το περιεχόμενο του δεύτερου πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει πολύ βαρύτερα μέτρα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, το κόψιμο του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων και η αλλαγή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, η ολοκλήρωση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή η εξεύρεση εναλλακτικού σχεδίου) και η ανακοίνωση της τελικής, δεσμευτικής ημερομηνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. 
 
Γ.Α.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:28 - 19 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.