ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τρεις ΦΠΑ στην εκπαίδευση αντιμέτωποι οι γονείς

11:22 - 20 Οκτ 2015 | Οικονομία
Με τρεις ΦΠΑ στην εκπαίδευση αντιμέτωποι οι γονείς
Παράταση στην αναποφασιστικότητά της έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι και την Παρασκευή για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και τα σενάρια οργιάζουν.

Στο εσωτερικό δε του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τριβές με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα να χαρακτηρίζει λάθος το μέτρο του 23% στην εκπαίδευση καθώς, όπως είπε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, αφενός θα αποκλείσει πολλά παιδιά από τη δυνατότητα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και αφετέρου «δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα αφού θα υπάρχουν απώλειες εργαζομένων και θα αρχίσει το "μαύρο" χρήμα».

Το σχέδιο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο θέλει την επιβολή του ΦΠΑ κλιμακωτά στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» μηδενικός θα είναι ο ΦΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, 13% στα φροντιστήρια και 23% στα ιδιωτικά σχολεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αδυναμία του Οικονομικού επιτελείου να βρει ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τα έσοδα, που θα έφερνε ο ΦΠΑ στα σχολεία, οδήγησε στην απόφαση κλιμακωτής επιβολής του.

Στον ακριβότερο συντελεστή του 23% θα υπαχθούν τα σχολεία με τη λογική ότι «η εγγραφή μαθητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελεί επιλογή των γονέων και όχι υποχρέωση». Στο 13%, προγραμματίζεται η υπαγωγή των φροντιστηρίων, ενώ μηδενικός θα είναι ο ΦΠΑ, σύμφωνα με τις έως τώρα σκέψεις, για του παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. Το σκεπτικό πίσω από την μη επιβολή του ΦΠΑ στην μικρότερη βαθμίδα εκπαίδευσης επικεντρώνεται στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν οδηγήσει δεκάδες χιλιάδων παιδιά έξω από δημόσιους παιδικούς σταθμούς.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:27 - 20 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.