ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαπαιτούμενα: Ξεκίνησε το σκληρό μπρα ντε φερ-Τι ζητούν οι Θεσμοί

08:04 - 21 Οκτ 2015 | Οικονομία
Προαπαιτούμενα: Ξεκίνησε το σκληρό μπρα ντε φερ-Τι ζητούν οι Θεσμοί
Η χθεσινή άφιξη των Τροϊκανών και των υπόλοιπων κλιμακίων δεν μας έφερε ιδιαιτέρως θετικά νέα καθώς αντί να διαπιστωθεί πρόοδο που θα άνοιγε το δρόμο για την καταβολή των 2 δισ. ευρώ στη χώρα μας, οι Θεσμοί ήρθαν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και νέες «τρύπες» στην εκτέλεση των προαπαιτουμένων.

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης (21/10/2015) ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση με τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, σε γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. 

Αποχωρώντας ο κ.Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

Το απόγευμα οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς παραμένει μεγάλη, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Το 70% των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί, ενώ ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Euroworking Group που θα ενέκρινε την καταβολή των πρώτων 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Τα σχέδια των Θεσμών για το προσεχές τετραήμερο

Στις μόλις τέσσερις μέρες που θα παραμείνουν  στην Αθήνα, αναμένουμε τις παρακάτω ενέργειες:

- θα ετοιμάσουν τον οδικό χάρτη των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να εγκριθεί η καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. στο τέλος Οκτωβρίου.

- θα αποφανθούν για τα δημοσιονομικά αντίμετρα που θέλει να προτείνει η κυβέρνηση, για να μην αντικατασταθούν βασικά μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο. Αντί για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, η κυβέρνηση φαίνεται να ρίχνει όλο το βάρος για να αποφύγει κάποια φορολογικά μέτρα.

Ακόμα και για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση όμως, παρά τις αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό, δεν φαίνεται πως έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα.

Δεν βρίσκονται ισοδύναμα-«Οι Θεσμοί μπλοκάρουν μία απόφαση για ένα κόμμα ή μία τελεία»

Το μόνο δεδομένο τη στιγμή αυτή πάντως είναι πως ισχύει ακόμα το 23% και ότι ακόμη και αν αλλάξουν τελικά οι συντελεστές ΦΠΑ, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα της τάξεως των 100 ή 150 εκατομμυρίων ευρώ, αν και -όπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες- «οι θεσμοί μπορεί να μπλοκάρουν μία απόφαση επειδή διαφωνούν σε ένα κόμμα ή μία τελεία».

Άμεση επίλυση του θέματος των τραπεζών

Από την άλλη πάντως,  το πιο καυτό θέμα των συζητήσεων είναι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στο θέμα αυτό υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των θεσμών.

Η  διαπραγμάτευση κυβέρνησης- δανειστών για τα «κόκκινα δάνεια» εξελίσσεται σε σκληρό μπρα-ντε-φερ.

Οι απαιτήσεις των δανειστών:

1. να πέσουν κατά πολύ τα όρια προστασίας του νόμου Κατσέλη, περίπου στις 70.000-80.000 ευρώ αξίας ακινήτου που προστατεύεται, αντί 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο.

2. να ανοίξει ο δρόμος για μεταβίβαση κάποιων κόκκινων δανείων σε εταιρείες-κοράκια (hedge funds, distress funds), οι οποίες ειδικεύονται στην εκμετάλλευση πτωχευμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα δάνεια ή να οδηγήσουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό.  Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να κρατήσει εκτός μεταβίβασης τα στεγαστικά καθώς, εάν υπαχθούν σε τέτοιες διαδικασίες υπάρχει κίνδυνος για μαζικούς πλειστηριασμούς.

Η αντιπρόταση είναι να δημιουργηθεί ένας ειδικός φορέας με συμμετοχή τραπεζών και Δημοσίου ο οποίος θα αναλάβει τα κόκκινα στεγαστικά και θα τα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια...

Τελευταία τροποποίηση στις 11:40 - 21 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.