ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Αναζητεί «ισοδύναμο» αισιοδοξίας στον Ολάντ

12:32 - 21 Οκτ 2015 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Αναζητεί «ισοδύναμο» αισιοδοξίας στον Ολάντ
Στην επίσκεψη Ολάντ την Πέμπτη προσβλέπει η κυβέρνηση ώστε να πάρει λιγάκι «γαλλικό αέρα» και μια ένεση αισιοδοξίας την ώρα που τα πράγματα σφίγγουν στο εσωτερικό μέτωπο.

Οι συγκρούσεις με καναλάρχες και τη ΓΓΔΕ Αικ. Σαββαΐδου δημιουργούν ένα αρνητικό επικοινωνιακό υπόστρωμα καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί με επιτυχημένες τακτικές κινήσεις, θέματα ισορροπιών συμφερόντων.

Την ίδια ώρα η σκληρή πραγματικότητα ξεδιπλώνεται την οικονομία και είναι αυτή που συνιστά την πραγματική απειλή για την κυβέρνηση. Η δόση των 2 δισεκ που θα έπεφτε στην αγορά καθυστερεί χαρακτηριστικά λόγω των πιέσεων που ασκούν οι ξένοι ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Ήδη τις επόμενες μέρες η τρόικα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον με τις απαιτήσεις που θα βάλει επί τάπητος.  Παράλληλα το βουνό φορολογικών υποχρεώσεων αρχίζει να δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην κοινωνία σε συνδυασμό με το επικείμενο τσεκούρι στις συντάξεις, που ωστόσο έσπευσε να το φρενάρει ο Πρωθυπουργός χτες με σχετικές διαρροές περί μη απόλυτης υιοθέτησης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών.

Ενδεικτικό του κλίματος στις Βρυξέλλες είναι το τι λέει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο Bruegel, το οποίο εξετάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους προηγούμενους μήνες.

Η ανάλυση του think tank, την οποία επικαλείται η βρετανική Telegraph, σημειώνει ότι το σωρευτικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού για το πρώτο εννιάμηνο του 2015, παρουσίασε έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ανέρχεται σε 3,1 δισ. έναντι στόχου για 3,6 δισ. ευρώ. Η απόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος είχε ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως, τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε η χειρότερη επίδοση έναντι του στόχου από τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώνει το Bruegel, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να δαπανά περισσότερα από όσα είχε προϋπολογίσει για το 2015...

Στο κλίμα αυτό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας υλοποίησης δεσμεύσεων, αλλά και να βρει διέξοδο από το Βατερλό του σχεδίου ισοδυνάμων. Λαμπρή ευκαιρία από την επίσκεψη Ολάντ, που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης βαρύτητας για τις ελληνογαλλικές σχέσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες, αλλά και ανθρώπους του Πολιτισμού, κάτι που δείχνει ότι η Γαλλία επιδιώκει να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναμένει τη στήριξη του Γάλλου Πρόεδρου τόσο στην προσπάθεια να λειάνει το πρόγραμμα αλλά και να παίξει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στα εσωτερικά της ΕΕ. Σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα η δύσκολη δημοισονομική κατάσταση της Γαλλίας αλλά και η αναζήτηση εκ νέου ηγετικού ρόλου εντός της ΕΕ για τον άλλοτε έτερο της Γερμανίας ισχυρό πόλο της ευρωπαϊκής ιδέας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.