ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Ηπιότερη η ύφεση του 2015

16:18 - 21 Οκτ 2015 | Οικονομία
Eurobank: Ηπιότερη η ύφεση του 2015
Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η ταχεία εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του συμφωνηθέντος πακέτου στήριξης θα αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάσχεσης του νέου υφεσιακού φαινομένου Στο -1% αναμένεται η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2015 από τη EUROBANK < έναντι προγενέστερης εκτίμησής της για ύφεση -2% και επίσημης πρόβλεψης για συρρίκνωση -2,3%.

Η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της EUROBANK δημοσίευσε σήμερα τη νέα έκδοση του περιοδικού της δελτίου Greece Macro Monitor με τίτλο «Αποτελέσματα οικονομετρικών υποδειγμάτων για τον υπολογισμό του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο: Η ύφεση για το σύνολο του έτους 2015 ενδέχεται να αποδειχτεί σημαντικά ηπιότερη των αρχικών προβλέψεων». 

Συγγραφείς της έκθεσης είναι ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου EUROBANK και ο κ. Δημήτρης Θωμάκος, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Επιστημονικός Σύμβουλος Διεύθυνσης Διεθνών Επενδυτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Eurobank.

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τη βασική δομή και τα αποτελέσματα 2 οικονομετρικών υποδειγμάτων για την παραγωγή εκτιμήσεων του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο. Τονίζεται ότι τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ αλλά και άλλων βασικών δεικτών για την ελληνική οικονομία δημοσιεύονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς με σημαντική χρονική υστέρηση που, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το διάστημα των δύο ημερολογιακών μηνών. 

Οι μεθοδολογίες που παρουσιάζονται στη μελέτη επιχειρούν να αμβλύνουν το μείζον πρόβλημα της χρονικής υστέρησης που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών δεικτών. Στην ειδική εφαρμογή (case study) της μελέτης παρουσιάζονται εκτιμήσεις για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως την 20η Οκτωβρίου 2015. Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσημη εκτίμηση (από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το ΑΕΠ της Ελλάδας το εν λόγω τρίμηνο αναμένεται να δημοσιευθεί την 13η Νοεμβρίου 2015 (3Q 2015 GDP flash estimate). 

Oι προκαταρκτικές εκτιμήσεις/προβλέψεις των οικονομετρικών υποδειγμάτων μας υποδηλώνουν επιδείνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με το μέσο προβλεπόμενο ρυθμό συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται σε περίπου -1,0% έναντι αύξησης 0,77% το 2014. 

Σημειώνεται ότι η επίσημη πρόβλεψη για το ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 2015 είναι -2.3% (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αύγουστος 2015 και Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, Οκτώβριος 2015) 

Οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στη μελέτη θα πρέπει να θεωρηθούν αυστηρά προκαταρτικές (και, δυνητικά, υποκείμενες σε σημαντικές αναθεωρήσεις) καθώς: α) σημαντικός αριθμός μακροοικονομικών στοιχείων που αντιστοιχούν στο γ΄ τρίμηνο του έτους αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες, και β) η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. 

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του νέου (3ου) προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τα νέα μέτρα λιτότητας αποτελούν (και θα συνεχίσουν να αποτελούν για κάποιο διάστημα) τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος. 

Κατά συνέπεια, η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η ταχεία εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του συμφωνηθέντος πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας με ευρωπαϊκά κεφάλαια (περίπου €35 δις έως το 2020) θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάσχεσης του νέου υφεσιακού φαινομένου. 

Το εν λόγω φαινόμενο αναμένεται να συνεχισθεί έως και το β΄ τρίμηνο του 2016 καθώς, στο βαθμό που οι εκτιμήσεις μας αποδειχθούν ακριβείς, η μεταφορά (carryover) της ύφεσης του 2015 στο επόμενο έτος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τις -2 ποσοστιαίες μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 21 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.