ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δανειστές: 'Η 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή καθόλου

11:56 - 24 Οκτ 2015 | Οικονομία
Δανειστές: 'Η 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή καθόλου
Η τρόικα έκοψε τη "φόρα" της κυβέρνησης. Έληξε χτες και η νέα διορία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την αναστολή της επιβολής του φόρου.

Αλλιώς τα είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση και αλλιώς τα αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες οι εκπρόσωποι των Θεσμών.

 

Το σχέδιο για κλιμακούμενο ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία που προανήγγειλε η κυβέρνηση προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που δεν προβλέπει εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση.

 

Η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην εφαρμόσουν καθόλου ΦΠΑ είτε να εντάξουν και την εκπαίδευση στον κανονικό συντελεστή που για την Ελλάδα είναι το 23%.

Σύμφωνα πάντα με την τρόικα, οι επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο. Ή 23% ΦΠΑ ή καθόλου!

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι το μέτρο θα αντικατασταθεί αν και επί του παρόντος το 23% ΦΠΑ ισχύει κανονικά.

Πάντως θα πρέπει μέσα στα επόμενα 24ωρα να αποφασιστεί πόσα ακριβώς χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν οι "εύποροι" που έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο.

Να σημειωθεί ότι το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι οι οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι εύποροι και δεν θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα αν πληρώσουν ακόμα 700 ευρώ.

 

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Euroworking Group, το οποίο, αν έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα έως την Τρίτη και έχει ολοκληρωθεί και η σχετική έκθεση των θεσμών, θα συζητήσει το κατά πόσον ανταποκρίθηκε η Αθήνα στις υποχρεώσεις της και θα εισηγηθεί την εκταμίευση ή μη των 2 δισ. ευρώ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.