ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: «Πυρετός» εν όψει κατάθεσης νομοσχεδίου και ανεύρεσης επαρκών ισοδύναμων

18:54 - 29 Οκτ 2015 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: «Πυρετός» εν όψει κατάθεσης νομοσχεδίου και ανεύρεσης επαρκών ισοδύναμων
Σβήνουν και γράφουν στο υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να καταθέσουν τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν τα 250 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις στο καθεστώς των τελών κυκλοφοριας αλλά και σε σειρά επιδομάτων και φοροαπαλλαγών. Η εναλλακτική των αυξήσεων σε ειδικούς φόρους σε ποτά και αλλαγές στη φορολόγηση καπνικών δεν "περπατάει". Τα ποτά είναι, όπως αναφέρουν πηγές του υπ. Οικονομικών, κλάδος με ακραία φορολόγηση ενώ στα καπνικά η επιλογή των συνεχών αυξήσεων στους ειδικούς φορους, έχει φέρει σύμφωνα με τα στοιχεία εσόδων από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα λιγότερα έσοδα προς όφελος του λαθρεμπορίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλης επισημαίνει στην τριμηνιαία έκθεση του, ότι η επιβολή φόρων ειναι ατελέσφορη και αναποτελεσματική.

Στο μεταξύ στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές προτάσεις, όπως φορολόγηση σε: 

  • ηλεκτρονικό τζόγο
  • εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων
  • εταιρείες που κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει φορολογικά και σίγουρα δεν θα ενέχει την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί παράταση για τριμηνιαία δήλωση ΦΠΑ μέχρι 6 Νοεμβρίου ώστε να μην υπάρξει θέμα στις επιχειρήσεις, ενώ πληροφοριες λένε ότι ο ΦΠΑ στην παιδεία θα πάρει παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Μέσα πάντως στην εβδομάδα, θα υπάρξουν νεωτέρα για τα τέλη, ενω η κατάθεση νομοσχεδίου για τις τράπεζες και την οδηγία για εξοικονόμηση ενέργειας ψηφίζεται το Σάββατο Το πολυνομοσχέδιο μάλλον θα ψηφιστεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.