ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φοροκαταιγίδα» μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας-Οι πέντε «μάχες» της κυβέρνησης

10:41 - 05 Νοε 2015 | Οικονομία
«Φοροκαταιγίδα» μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας-Οι πέντε «μάχες» της κυβέρνησης
Κόκκινα δάνεια, 100 δόσεις, ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φόροι υπέρ τρίτων και φάρμακα, τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης εν’ όψει Eurogroup.

«Τα ρέστα της» δίνει η κυβέρνηση, για να κλείσει ως την Δευτέρα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, αλλά και να γλιτώσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση με έξτρα φόρο στον τζόγο.

Ο Μάρτιν Σουλτς άνοιξε επισήμως τη συζήτηση για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος λόγω προσφυγικού και μένει να φανεί εάν οι εταίροι-δανειστές θα την υιοθετήσουν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο αγώνας δρόμου για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι τη «σύνοδο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησε χθες το βράδυ με την τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους «θεσμούς» οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα ανοικτά ζητήματα που αναζητούν λύση είναι τα εξής: κόκκινα δάνεια (με αιχμή τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς), οι 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για να μείνει μηδενικός ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι φόροι υπέρ τρίτων (κυρίως το αγγελιόσημο) και οι τιμές για τα γενόσημα φάρμακα.

Στόχος, κατά τις ίδιες πηγές, είναι τα παραπάνω «να κλείσουν πριν από το Eurogroup ή στη διάρκεια του Eurogroup» ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την μπύρα

Ενδεικτικό της προσπάθειας είναι η διαβούλευση που γινόταν χθες τη νύχτα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ώστε να «περάσει» σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η φορολογική ρύθμιση για τις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες.

Οι ΑΝΕΛ, όπως είχαν προειδοποιήσει, καταψήφισαν τη ρύθμιση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με αποτέλεσμα αυτή να αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο, αφού αρνητική ψήφο έδωσε και (σύσσωμη) η αντιπολίτευση.

Δεδομένου όμως ότι ανήκει στα προαπαιτούμενα και, άρα, είναι δεσμευτική η ψήφισή της, ο ΣΥΡΙΖΑ (δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σωκράτη Φάμελλου) ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους ΑΝΕΛ ώστε η ρύθμιση να "επιστρέψει" στη σημερινή συζήτηση-ψηφοφορία με τη μορφή τροπολογίας.

Αυτό που ζητά ο κυβερνητικός εταίρος είναι να αυξηθεί το όριο ετήσιας παραγωγής (από τα 200.000 εκατόλιτρα που έθετε η αρχική ρύθμιση) πάνω από το οποίο επιβαρύνονται φορολογικά οι Έλληνες μικροζυθοποιοί. Οι οποίοι χαρακτήρισαν τη ρύθμιση «προϊόν lobbying των πολυεθνικών» προκειμένου να εξοστρακίσουν από τα ράφια την ελληνική μπύρα.

Θετικά μηνύματα από τον Σουλτς

Όσον αφορά στην εδώ παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Μαξίμου αξιολογεί ως «πολύ θετικές» τις χθεσινές δηλώσεις του. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σουλτς στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό εξέφρασε τη θέση ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα».

Είναι ενδεικτικό, λένε, ότι αναφέρθηκε στη ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας που ισχύει για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – και δη, λόγω προσφυγικού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.