ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Ανακεφαλαιοποίηση με αναπτυξιακές προσδοκίες

16:13 - 05 Νοε 2015 | Οικονομία
ΣΕΒ: Ανακεφαλαιοποίηση με αναπτυξιακές προσδοκίες
Στην ύψιστη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αναφέρεται το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, η σημασία της ανακεφαλαιοποίησης δεν αφορά μόνο το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, αλλά και στην πορεία της οικονομίας γενικότερα, για την ικανοποιητική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμός, οι τράπεζες καλούνται να βρουν κεφάλαια 14,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10 δισ. ευρώ απαιτούνται με βάση ένα πολύ δυσμενές και μάλλον απίθανο σενάριο οικονομικών εξελίξεων (-6,8% μείωση του ΑΕΠ και -22,5% μείωση των τιμών στην αγορά ακινήτων μεταξύ 2015-2017), ώστε να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα έναντι παντός ενδεχομένου. Οι περισσότερες τράπεζες θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα €4,4 δισ. του βασικού σεναρίου συν τμήμα των €10 δισ. από ιδιώτες επενδυτές, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το ΤΧΣ (1/4 σε μετοχές και 3/4 σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες – Contigent Convertibles ή COCOs).

Το σύνολο των 14,4 δισ. ευρώ θεωρούνται βασικά κεφάλαια υψηλής διαβάθμισης (CET1) καθώς τα COCOs θα έχουν χαρακτηριστικά οιονεί μετοχών. Καθώς τα κεφάλαια στις τράπεζες επενδύονται στις καλές προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα, είναι απολύτως απαραίτητη η δέσμευση της ελληνικής πολιτείας για απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος προσαρμογής, άνευ της οποίας δεν νοείται οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη, σχολιάζει ο ΣΕΒ.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, στα πλαίσια αυτά και δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να μην τεθεί σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ αναφέρεται ότι η έκθεση «Doing Business» του 2016 της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγράφει την μεταρρυθμιστική αδράνεια του τελευταίου έτους, καθώς η θέση της Ελλάδας παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι κάποιες χώρες με μεταρρυθμιστική δυναμική την προσπέρασαν στη συνολική κατάταξη.

Η έκθεση αυτή αναδεικνύει περιοχές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ιδιαίτερες αδυναμίες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ανάγκη αναδιάρθρωσης ή και εκκαθάρισης. Συνεπώς η ανάγνωση της έκθεσης είναι ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την πρόσφατη αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών.

Όπως σημειώνει το δελτίο, ο ΣΕΒ, μέσω του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, συμβάλλει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του θεσμικού περιβάλλοντος της χώρας με επίπτωση στην επιχειρηματικότητα. Σήμερα, με την ημερίδα διαβούλευσης «Ελλάδα Φιλική στις Επενδύσεις: Κρίσιμες Παρεμβάσεις στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον», ο Σύνδεσμος προχωρά στην ανάδειξη μιας ακόμη δέσμης προβλημάτων στα πεδία του χωρικού σχεδιασμού και των επιχειρηματικών πάρκων, του συστήματος ελέγχων και εποπτείας της αγοράς καθώς και των δημόσιων προμηθειών. Μέσω της εδραιωμένης πλέον πρακτικής της διαβούλευσης μεταξύ στελεχών της δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να προκύψουν κοινά συμφωνημένες ρεαλιστικές προτάσεις πολιτικής.

(Το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την Ελληνική Οικονομία επισυνάπτεται)

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.