ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EWG:Θρίλερ με τη δόση των 2 δισ.–Τι ζητούν οι Θεσμοί

15:49 - 06 Νοε 2015 | Οικονομία
EWG:Θρίλερ με τη δόση των 2 δισ.–Τι ζητούν οι Θεσμοί
Θρίλερ έχει προκύψει σχετικά με την εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ-Πιέζουν οι Θεσμοί για «καθαρές» προτάσεις, παίρνει πάνω του την υπόθεση ο Τσίπρας

Ανοιχτά παραμένουν πολλά ζητήματα στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, που όπως φαίνεται θα οδηγήσουν στη μη εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει μια ενημέρωση στους Θεσμούς, η οποία θα εξεταστεί όλο το σαββατοκύριακο, όπως φαίνεται όμως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλαπλά και συνεπώς η πιθανότητα για συμφωνία και εκταμίευση στο Eurogroup μειώνεται διαρκώς.

Επίσης σήμερα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, το Euroworking Group δεν έχει λόγο να συνεδριάσει καθώς ακόμα απαιτείται μεγαλύτερη «σαφήνεια» και περισσότερες εξηγήσεις από την Αθήνα για τα προαπαιτούμενα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή ή εξέλιξη που να δικαιολογούσε τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας φαίνεται αυτή τη στιγμή ως τα μεγάλα «αγκάθια».

Παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση ο Τσίπρας

Διατεθειμένος να πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στις συνομιλίες, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός.

Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τους Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, σε περίπτωση που δεν διαφανεί λύση και τεθεί εν αμφιβόλω τη Δευτέρα η απόφαση για τη δόση.

Στην κυβέρνηση επικρατεί εκνευρισμός καθώς το απόγευμα της Πέμπτης η Κομισιόν ζήτησε νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι πιέσεις των δανειστών έχουν ενταθεί και ζητούν πλέον επιτακτικά από τους υπουργούς να «κλειδώσουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο όλα τα ανοιχτά θέματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα δώσουν εντολή να «παγώσει» η εκταμίευση της δόσης.

Στην ελληνική κυβέρνηση, αν και επικρατεί αναβρασμός για να κλείσει ο φάκελος με τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup, οι διαδικασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αδυναμία εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που όχι μόνο δεν έχει βρει εδώ και 20 μέρες ένα ισοδύναμο μέτρο, αλλά έχει καταφέρει να στρέψει εναντίον πολλές κοινωνικές ομάδες και να δημιουργήσει κλίμα ανικανότητας και έλλειψης συντονισμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.