ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλειστηριασμοί : Υποχωρεί η κυβέρνηση από τις αρχικές απαιτήσεις της

09:44 - 10 Νοε 2015 | Οικονομία
Πλειστηριασμοί : Υποχωρεί η κυβέρνηση από τις αρχικές απαιτήσεις της
Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας. Υποχωρεί η κυβέρνηση στις αρχικές απαιτήσεις της

Και μπορεί αρχικά η ελληνική πρόταση να κάλυπτε το 99% των δανείων, στην τελική της όμως εμφανίζονται υποχωρήσεις αφού πλέον οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρονται στην κάλυψη ενός ποσοστού της τάξης του 56% έως 65% των δανείων.

 

Η κυβέρνηση ενδεχομένως θα δεχτεί τα όρια προστασίας να μειωθούν στα έως 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα και στα έως 180.000 ευρώ για την αξία ακίνητης περιουσίας.

 

Εντωμεταξύ, υπάρχει η πιθανότητα για πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα γίνονται ανά έτος κάτι όμως που ούτε οι τραπεζίτες, ούτε οι δανειστές υποστηρίζουν να βγουν «στο σφυρί» το 83% των κατοικιών που μπορεί να χάσουν την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη.

 

 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει μεν υλοποιηθεί το 80% των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, δήλωσε ότι «στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι» και πως «δεν θέλουμε οι άνθρωποι να χάσουν το σπίτι τους, αλλά ούτε να επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τη σημερινή προστασία».

 

Από την άλλη ο κ. Ντάισελμπλουμ έδειξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης για τους πλειστηριασμούς, λέγοντας: «Δεν είναι ρόλος των υπουργών, αλλά των θεσμών, να τα καθορίσουν» ενώ τόνισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα και να εφαρμοστούν τα μέτρα για τις τράπεζες στη διάρκεια της εβδομάδας.

 

 

Προστασία πρώτης κατοικίας θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση, όσοι έχουν εισόδημα, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης και θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. 

 

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως. Το δεύτερο σενάριο που κατατέθηκε προβλέπει να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος,  το ποσοστό προστασίας ανέρχεται στο 65% ενώ στη φόρμουλα που αναζητείται έχει βρεθεί και η αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μια τριετία.

 

Η γαλλική πρόταση συγκεκριμένα προβλέπει ότι θα εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα ισχύουν για μία 3ετία.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.