ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 100 δόσεις «σκαλώνει»(;) η διαπραγμάτευση

23:35 - 10 Νοε 2015 | Οικονομία
Στις 100 δόσεις «σκαλώνει»(;) η διαπραγμάτευση
Το θέμα των δόσεων για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία θέτει εμφατικά τις τελευταίες ώρες η πλευρά των δανειστών.

Σύμφωνα με τις φειδωλές πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, σε ότι αφορά τις 100 δόσεις, το κουαρτέτο αξιώνει να χάνεται το πλεονέκτημα της ρύθμισης για οφειλέτες οι οποίοι καθυστερούν έστω και μια ημέρα την καταβολή δόσης της ρύθμισης.

Η κυβέρνηση από τη πλευρά της εξακολουθεί να θέτει ως σημείο απώλειας της ρύθμισης τις 30 μέρες από την στιγμή που μια οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων. Ωστόσο άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι οι δανειστές θέτουν θέμα «σκλήρυνσης» των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Και ηλεκτρονική ρύθμιση

Επίσης, από την πλευρά των δανειστών προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε δώδεκα δόσεις και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, ένας φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει ηλεκτρονικά τις οφειλές του σε 12 δόσεις εφόσον αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όταν μία δόση της τρέχουσας οφειλής είναι ληξιπρόθεσμη. Βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ρυθμίζονται σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.

Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απλοποιήσει σημαντικά την όλη διαδικασία. Ωστόσο, επισημαίνεται ο κίνδυνος να ρυθμιστούν μαζικά τρέχουσες οφειλές των φορολογούμενων και αρνητικές συνέπειες στην είσπραξη των εσόδων του δημοσίου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως καθησυχάζουν ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ξήλωμα των 100 δόσεων», ενώ, όπως υποστηρίζουν, συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τι ειπώθηκε στο Υπουργικό

Το Μαξίμου, στο μεταξύ, επιμένει να κινείται σε αισιόδοξους τόνους μετά και το Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν γρήγορα και η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ , όπως και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα καταστεί εφικτή στα επόμενα 24ωρα.

Τα «κόκκινα» δάνεια, όπως και το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης τέθηκαν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε από τις 10:30 το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι.

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι είναι εφικτή η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι αυτή θα βρίσκεται κοντά στην ελληνική πρόταση.

«Η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια είναι ακόμη ανοιχτή, θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα η διαπραγμάτευση. Σκοπός είναι να λήξει η διαπραγμάτευση μέσα στην εβδομάδα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι τα κόκκινα δάνεια μαζί με τις άλλες εκκρεμότητες θα νομοθετηθούν μετά το EuroWorking Group, δηλαδή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Για την πρώτη κατοικία η διαπραγμάτευση έχει φτάσει πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν σταδιακά προς την ελληνική πρόταση και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και ως προς την αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:42 - 10 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.