ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

100 δόσεις: Τι ζητούν Θεσμοί-Κυβέρνηση και ποια η «χρυσή τομή»

13:45 - 11 Νοε 2015 | Οικονομία
100 δόσεις: Τι ζητούν Θεσμοί-Κυβέρνηση και ποια η «χρυσή τομή»
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, βρίσκεται και το θέμα των 100 δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την Εφορία.

Πληροφορίες αναφέρουν σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις, ότι οι δανειστές ζητούν να χάνεται η ρύθμιση για κάποιον που έστω και για μία φορά ήταν ασυνεπής στην καταβολή δόσης της ρύθμισης, από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της.

Η κυβέρνηση από τη πλευρά της εξακολουθεί να θέτει ως σημείο απώλειας της ρύθμισης τις 30 μέρες από τη στιγμή που μια οφειλή της ρύθμισης καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων. Ωστόσο άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι οι δανειστές θέτουν θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Επίσης, από την πλευρά των δανειστών προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε δώδεκα δόσεις και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, ένας φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει ηλεκτρονικά τις οφειλές του σε 12 δόσεις εφόσον αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όταν μία δόση της τρέχουσας οφειλής είναι ληξιπρόθεσμη.

Βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ρυθμίζονται σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.

Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απλοποιήσει σημαντικά την όλη διαδικασία. Ωστόσο, επισημαίνεται ο κίνδυνος να ρυθμισθούν μαζικά τρέχουσες οφειλές των φορολογούμενων και αρνητικές συνέπειες στην είσπραξη των εσόδων του δημοσίου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

Να σημειωθεί πως εντός της εβδομάδας πάντως, θα πρέπει να κλείσουν:

  • το νέο καθεστώς προστασίας της α΄κατοικίας από πλειστηριασμούς. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι Αθήνα και δανειστές είναι κοντά ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα των ετών προστασίας. Τους ξένους ελεγκτές ενοχλεί πως η σημερινή κατάσταση επιτρέπει σε κάποιον να πληρώνει επί 20 χρόνια κάτι «έναντι» του 80% της αντκειμενικής αξίας ενός ακινήτου.
  • η ρυθμιση των 100 δόσεων. Παρατηρείται προσέγγιση και κυβερνητική πηγή διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει «ξήλωμα» των 100 δόσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες αντί της επόμενης ημέρας ενός νέου ληξιπρόθεσμου χρέους. Παράλληλα –και αυτό είναι θετικό- εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης με 12 δόσεις και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω ΤΑΧΙS.
  • η συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα ισοδύναμα σχεδιάζεται να προέλθουν από την φορολόγηση του στοιχηματισμού.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.