ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Αγκάθι" στη συμφωνία τα κόκκινα δάνεια και τα distress funds - Σήμεία σύγκλισης και διαφορές - Νέα συνάντηση το μεσημέρι

20:50 - 15 Νοε 2015 | Οικονομία
"Αγκάθι" στη συμφωνία τα κόκκινα δάνεια και τα distress funds - Σήμεία σύγκλισης και διαφορές - Νέα συνάντηση το μεσημέρι
Μέχρι τις 5 τα χαράματα της Δευτέρας σκληρό παζάρι ήταν σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για τα κριτήρια προστασίας στην πρώτη κατοικία.

 Tα κριτήρια που θα προστατεύουν τα δάνεια της μεσαίας τάξης για την πρωτη κατοικία  αλλα και η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι οι δύο εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνια που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισεκ αλλα και των 10 δισεκ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων το 25% των δανείων τελεί υπό προστασία ακομα και με την πρόταση των θεσμών. Ουσιαστικά πρόκειτα για δάνεια χαμηλών ποσών που αφορούν φτωχοποιημένα στρώματα. 


Ωστοσο  για το ποσοστό δανείων που φτάνει το 58% και αφορά χορηγήσεις που κατευθύνθηκαν στη μεσαία τάξη αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που "θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες" οπως αναγέρθηκε απο κορυφαίο επιςης παράγοντα.
 
Σύμφωνα με πληροφοριες ενα απο τα ζητήματα αναφορας ειναι το ποσό των συνολικών χρεών που θα έχει ένας δανειολήπτης ώστε να μπορέσει να τύχει της προστασίας της πρώτης κατοικίας του από πλειστηριασμό. 
Την ιδία στιγμή  η κυβέρνηση και οι δανειστές φέρεται να έχουν συμφωνήσει και   για την εισαγωγή ενός πλαφόν αναφορικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά κάθε τράπεζα το χρόνο.Σε οτι αφορά τα αλλα milestones εχει επέλθει συμφωνια οπως η διακυβέρνηση των τραπεζών, ο ρόλος του ΤΧΣ. Νέα συνάντηση αναμενεται τη Δευτέρα στις  14.00.

 

Νωρίτερα το Repoter το βράδυ της Κυριακής σημείωνε ότι το θέμα της αξίας των δανείων και το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημα είναι τα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης στα κόκκινα δάνεια. Παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις που έχουν φτάσει στο 55%-60% των δανείων οι ξένοι θέλουν να το ποσοστό να μην ξεπερνά το 20%, που τελικά έχουν ανέβει λίγο και δέχονται την απόλυτη προστασία 1 στα 4 δάνεια.

 

Στο θέμα των επιχειρηματικών σχετικά με τα funds υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές αν και η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρχει και συμμετοχή της ΤτΕ στην διαχείριση του θέματος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω της εμπλοκής που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις πρωτοβουλία, δεν αποκλείεται να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εντός της ημέρας.

 

Στόχος της πλευράς των δανειστών είναι να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό που ενδιαφέρει της πλευρά των δανειστών είναι πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά και να δοθούν και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέση όμως που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.

 

 

Ύστατη προςπαθεια να προστατευθεί όσο γίνεται περισσότερος αριθμός νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής δανείων καταβάλλει το κυβερνητικό επιτελειο  σύμφωνα με κυβερνητικές πηγες.

 

Πάντως κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds ενώ άλλο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος δεν θα υπάρξει νομοθέτημα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά η χάραξη μια στρατηγικής.

 

Αντιθέτως με νόμο θα περάσει η συμφωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

 

Οι στόχοι της κυβέρνησης

"Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά το “νόμο Κατσέλη” και τα επιχειρηματικά δάνεια" αναφερει πηγή του υπ. Οικονομικών που τονίζει οτι: 

1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%. 
2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.
3. Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
4. Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.
5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο “νόμο Κατσέλη” που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

 

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 06:35 - 16 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.