ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 98% η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013

16:58 - 17 Νοε 2015 | Οικονομία
Στο 98% η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013
Στο 98% ανέρχεται η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ωστόσο, μέχρι τα τέλη του έτους, απαιτείται αγώνας δρόμου, για να κλείσουν οι υφιστάμενες εκκρεμότητες και να μη χαθούν κονδύλια της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Αυτό ήταν το μήνυμα από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό την προεδρία του αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, υφυπουργού Οικονομίας, κ. Αλέξη Χαρίτση, με τη συμμετοχή της επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Επιτροπής, κυρίας Σαρλίνα Βίτσεβα.

Σχετικά με τις υφιστάμενες εκκρεμότητες, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε, χθες, το ζήτημα του Εθνικού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και τα έργα που αφορούν τις ΤΠΕ. Για την πρώτη περίπτωση σημείωσε ότι η διαδικασία κατάθεσης του ΕΣΔΑ στην Ε.Ε. είναι σε εξέλιξη, ενώ για τις ΤΠΕ σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η μία από τις δύο αιρεσιμότητες, ενώ η δεύτερη είναι σε φάση ολοκλήρωσης: “Υπάρχουν πολύ προχωρημένες διαδικασίες εκπλήρωσης και αυτής της αιρεσιμότητας, που σχετίζεται με το κομμάτι της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της δημιουργίας δομής σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για το συντονισμό όλων των σχετικών ενεργειών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης, πάντως, αν και παραδέχτηκε ότι “παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπάρχουν επικινδυνότητες για επιμέρους έργα”, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι “τα προγράμματα θα κλείσουν ομαλά, χωρίς να χαθούν πόροι από την κοινοτική συνδρομή και το ίδιο πρέπει να γίνει και για το νέο ΕΣΠΑ”.

Η κυρία Βίτσεβα, από την πλευρά της, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξασφάλιση της ρευστότητας, διαβεβαιώνοντας ότι “οι δικαιούχοι μπορούν τελικώς να κινηθούν και με τρόπο ομαλό να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους”. Εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας ότι “είμαστε στο σωστό δρόμο και πλέον, είμαστε πιο κοντά σε ένα σημείο στο οποίο οι πολίτες θα είναι εκείνοι, που θα μπορούν να αναγνωρίσουν τα βέλτιστα αναπτυξιακά μέτρα”.

Νέο ΕΣΠΑ

Ο κ. Χαρίτσης γνωστοποίησε, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της περιόδου 2014-2020, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι επίσημες προσκλήσεις για τα πρώτα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου, που έχουν προδημοσιευθεί.

“Φιλοδοξία μας και στόχος μας είναι σε αυτά τα νέα προγράμματα, ακριβώς να αποτυπώσουμε τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες, τις οποίες θέτουμε για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020”, τόνισε ο αρμόδιος Υφυπουργός. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε γνωστό ότι “το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες προδημοσιεύσεις, οι οποίες θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και θα εστιάζουν στην ενίσχυση εκείνων των κλάδων και των παραγωγικών δυνάμεων, τις οποίες θέλουμε να ενεργοποιήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να οδηγήσουν σε μια πιο στέρεη και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική”.

Πηγή: sepe.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 17:09 - 17 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.