ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαπαιτούμενα-Πολυνομοσχέδιο: Τι περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις για τα φορολογικά

09:14 - 18 Νοε 2015 | Οικονομία
Προαπαιτούμενα-Πολυνομοσχέδιο: Τι περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις για τα φορολογικά
Με επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ για κάθε στήλη κάθε παιγνίου της ΟΠΑΠ Α.Ε αλλά και ειδικού φόρου 0,30 ευρώ για κάθε 750 ml κρασιού, εμφιαλωμένου ή μη, σχεδιάζει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση της διπλής δόσης των 10 συν 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

  • Καθιέρωση ειδικού τέλους 5 λεπτών σε κάθε στήλη κάθε παιγνίου της ΟΠΑΠ Α.Ε
  • Επιβολή ειδικού φόρου 30 λεπτών σε κάθε 750 ml κρασιού, εμφιαλωμένου ή μη με στόχο πρόσθετα έσοδα 111 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Πάντως οι οινοπαραγωγοί της χώρας έχουν αντιδράσει με σφοδρότητα καθώς  εκτιμούν ότι αποτελεί  πλήγμα στο κλάδο πού απασχολεί 200.000 αμπελουργούς, έχει 700 και πλέον οργανωμένα οινοποιεία, Και 20000 εργαζόμενους άμεσα στο χώρο της οινοποιίας,
  • Ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια, σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος διεκδικεί ανείσπρακτα ενοίκια θα μπορεί να αποφύγει τον έξτρα φόρο( για εισοδήματα τα οποία δεν εισέπραξε) εφόσον έχει προηγηθεί σχετική δικαστική απόφαση σε βάρος του ενοικιαστή (διαταγή πληρωμής, αγωγή σε βάρος του κ.α δικαστικά μέτρα). Τη διάταξη αυτή επιδίωξε σθεναρά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
  • Αλλαγές στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών . Προβλέπεται σταδιακή εξάλειψη- σε ορίζοντα έτους- του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα για εξόφληση νέας φορολογικής υποχρέωσης προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια της ρύθμισης των εκατό δόσεων.  Από τις αρχές του  2017, η ρύθμιση οφειλών θα χάνεται με την καθυστέρηση πληρωμής οποιουδήποτε βεβαιωμένου φόρου έστω και κατά μία ημέρα με εξαίρεση όσους έχουν συνολικά χρέη έως 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα μπορούν να καθυστερούν την πληρωμή έως και κατά 15 ημέρες στη διάρκεια ενός εξαμήνου. Παράλληλα, τίθεται ως προϋπόθεση διατήρησης της ρύθμισης των εκατό δόσεων η υπαγωγή των νέων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκαταβολικά, πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες χωρίς αλλαγές επί του παρόντος σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια .
  • Βελτιωμένη εκδοχή της διάταξης για την απαλλαγή από τις ποινικές ευθύνες των ελεγκτών της ΓΓΔΕ σε συνδυασμό με περιορισμό της θητείας του νέου επικεφαλής στα δύο χρόνια αντί για πέντε που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις
  • Τη δυνατότητα της ΕΛΣΤΑΤ να αντλεί φορολογικά δεδομένα για λόγους στατιστικής

Όσον αφορά τα νέα τέλη κυκλοφορίας αυτά αναμένεται να κατατεθούν αύριο στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 18 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.