ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κριτήρια και αλλαγές στις ρυθμίσεις προς την εφορία

10:34 - 18 Νοε 2015 | Οικονομία
Κριτήρια και αλλαγές στις ρυθμίσεις προς την εφορία
«Κουλτούρα πληρωμών» και συνεργασίας με την εφορία θέλει να καλλιεργήσει, όπως ανέφερε ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στους Έλληνες η νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία.

Μέχρι σήμερα η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων δινόταν ουσιαστικά σε όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Όμως τώρα χρωστούν άνω των 50.000 ευρώ και θέλουν να την πληρώσουν τμηματικά θα πρέπει να αποδείξουν στην εφορία ότι δεν μπορούν να την αποπληρώσουν εγκαίρως.

Μάλιστα όπως ανέφερε χθες υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος πιθανόν να θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη ενός φορολογούμενου στις 12 δόσεις, χωρίς μάλιστα να αποκλείσει και την πιθανότητα να χρειαστεί ο φορολογούμενος να επισκεφθεί την εφορία. Αυτά όλα θα καθοριστούν, όπως προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο προβλέπει με σχετική υπουργική απόφαση με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία.

Επίσης αυστηροποίηση και «σφίξιμο» προθεσμιών υπάρχει  για όσους έχουν ήδη εντάξει παλαιότερες οφειλές τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει:

  • πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής μιας νέας οφειλής (π.χ. μιας δόσης του ΕΝΦΙΑ) να προχωρήσουν στη ρύθμισή της με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων
  • να εξοφλήσουν τη νέα οφειλή εντός 30 ημερών, εφόσον η νέα αυτή οφειλή προκύψει έως τις 30 Ιουνίου 2016. Η διορία αυτή μειώνεται στις 15 ημέρες από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 και μηδενίζεται από την Πρωτοχρονιά του 2018

Όλα τα παραπάνω αρχίζουν να ισχύουν από νέες φορολογικές οφειλές που προκύπτουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2015. Ξεκινούν, έτσι, να ισχύουν από την δόση του ΕΝΦΙΑ του Δεκεμβρίου (τρίτη δόση) και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.