ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Σε χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία

11:36 - 18 Νοε 2015 | Οικονομία
ΟΟΣΑ: Σε χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία
Σε κακή κατάσταση βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας και αυτό αποδεικνύεται ακόμη μία φορά από μελέτη του ΟΟΣΑ.

Μόλις στο 0,6% του εγχώριου ΑΕΠ αντιστοιχούν τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κινείται πέριξ του 37%.

Μελέτη του ΟΟΣΑ αναδεικνύει τις σοβαρές προκλήσεις που παρουσιάζονται στα συνταξιοδοτικά ταμεία των χωρών μελών του Οργανισμού κυρίως εξαιτίας του σημερινού περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων, διερευνά μελέτη του ΟΟΣΑ.

Το δωδέκατο τεύχος του ΟΟΣΑ για τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων ξεκινά από την εκτίμηση του πλούτου και των επιδόσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων το 2014.

Σύμφωνα με τη μελέτη, χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Ισπανία έχουν αντίστοιχα με την Ελλάδα, μικρό ποσοστό συμμετοχής των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο ΑΕΠ τους, πέριξ του 1%.

Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Αυστραλία με τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών της ταμείων να ανέρχονται στο 7,5% του ΑΕΠ της, η Ολλανδία με 5% και η Ελβετία με 8,1%.

Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των συνταξιοδοτικών οργανισμών, στις χώρες του ΟΟΣΑ, στο τέλος του 2014, ξεπέρασαν για πρώτη φορά σύμφωνα με τη μελέτη, τα 25 τρισ. δολάρια. Στην Ελλάδα, η μελέτη εκτιμά ότι το 2014 ήταν επενδεδυμένα μόλις 1,08 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία ήταν σε ομόλογα.

Μεταξύ του 2004 και 2014, η χώρα μας εμφανίζεται να αύξησε σημαντικά την αξία της περιουσία των ταμείων που είναι επενδεδυμένη σε ακίνητα, πιθανότατα εξ’ αιτίας της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που έχουν στη διάθεσή τους και όχι εξαιτίας της ενεργούς διαχείρισής της. Άλλωστε, τα περισσότερα ακίνητα των ταμείων παραμένουν στην κυριολεξία ...ακίνητα. Παραδοσιακά γραμμάτια και ομόλογα, μετοχές και μετρητά και καταθέσεις παραμένουν κυρίαρχα στα χαρτοφυλάκια των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Πάντως, και παρά το δύσκολο, οικονομικά περιβάλλον, η μελέτη δείχνει πως τα συνταξιοδοτικά ταμεία εντός του 2014 κατάφεραν σημαντικές αποδόσεις, από 1,2% στην Τσεχία, έως και το εντυπωσιακό 16,7% στη Δανία. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος των αποδόσεων ανήλθε στο 5%, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, της τάξης του 6,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.