ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

PWC: Προβληματισμός για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού

17:35 - 19 Νοε 2015 | Οικονομία
PWC: Προβληματισμός για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού
Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν οι εγκέφαλοι της επιχειρηματικότητας, στη Συνάντηση των Ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΟΣΑΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Μανίλα.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους στους επόμενους 12 μήνες μειώνονται με γρήγορο ρυθμό. 

Πιο συγκεκριμένα, η αστάθεια των χρηματοοικονομικών αγορών το περασμένο καλοκαίρι επηρέασε αρνητικά την αισιοδοξία των διευθύνοντων συμβούλων με μόλις το 28% αυτών να δηλώνουν «πολύ αισιόδοξοι» ότι ο οργανισμός τους θα επιτύχει αύξηση εσόδων μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το 46% που είχε καταγραφεί πέρυσι, και είναι και το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που η PwC άρχισε να αποτυπώνει τη 12μηνη εκτίμηση των διευθύνοντων συμβούλων Ασίας-Ειρηνικού το 2012.

Ωστόσο, οι ανησυχίες δεν είναι μόνο οικονομικές. Η κυβερνοασφάλεια, η έκθεση σε φυσικούς κινδύνους και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή είναι κάποια από τα κυριότερα προβλήματα που απειλούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την ανάπτυξη. Όμως, το επίπεδο αισιοδοξίας διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών, με το 51% των επιχειρηματικών ηγετών να δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για την ανάπτυξη στις Φιλιππίνες για το ερχόμενο έτος, σε αντίθεση με την αντίστοιχη εκτίμηση για τις ΗΠΑ (34%) και την Κίνα (20%).

Επίσης, διαπιστώσαμε σημαντική διαφοροποίηση της αισιοδοξίας ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών, με τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να δηλώνουν πολύ λιγότερο αισιόδοξες –με μόλις το 15% αυτών να δηλώνουν πολύ αισιόδοξες για αύξηση των εσόδων τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες– σε σχέση με τις μεγάλου και μικρού μεγέθους εταιρείες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της PwC.

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της μεγάλης πίεσης που υφίστανται οι μεσαίες επιχειρήσεις όταν επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους πέρα από τις παραδοσιακές τους αγορές αλλά δεν έχουν το μέγεθος που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν με ευκολία τους κραδασμούς του συστήματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.