ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: Κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός- Τι θα συζητήσουν Τσακαλώτος-Θεσμοί

10:11 - 20 Νοε 2015 | Οικονομία
Βουλή: Κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός- Τι θα συζητήσουν Τσακαλώτος-Θεσμοί
Ένα νέο μεγάλο «αγκάθι» καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η «λαβωμένη» -από χθες- κυβέρνηση, καταθέτοντας σήμερα, Παρασκευή, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό στο Κοινοβούλιο.

Προτού καλά ψηφιστεί, ο προϋπολογισμός για το 2016 που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκινάει με «τρύπα» 30-50 εκατομμυρίων ευρώ.

Με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, 0,5% του ΑΕΠ το 2016, όπως θα προβλέπει ο νέος προϋπολογσμός, επιβλήθηκαν από χθες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ( ΕΦΚ) 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί (25 λεπτά δηλαδή μαζί με τον ΦΠΑ) αλλά και το ειδικό Τέλος των 0,05 ευρώ που θα επιβληθεί ανά στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ. Από τους δύο αυτούς νέους φόρους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων 500 εκατομμυρίων ευρώ.Πρόκειται για τα τελικά ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Εντός λίγων ωρών και μέσω της εισηγητικής έκθεσης θα αποκαλυφθεί ο τελικός «λογαριασμός» του ασφαλιστικού (δηλαδή οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στις συντάξεις για το 2016) αλλά και ένα βαρύ πακέτο από φόρους μέσω του οποίου θα εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ συγκριτικά με το 2015.

Τι θα συζητήσουν Τσακαλώτος-Κουαρτέτο

Μέσα στην ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κλείσει με τους δανειστές τη 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα στην οποία θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι της επόμενης χρονιάς. Έτσι, μέσα στο επόμενο 20ήμερο, αναμένεται να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

Υποχώρησε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή για το φόρο στο κρασί.

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο ΕΦΚ στο κρασί διαμορφώνεται σε 20 λεπτά το λίτρο ή 15 λεπτά στη φιάλη των 750 ml.

Ο φόρος δεν θα επιβάλλεται στις ποσότητες που εξάγονται στις διεθνείς αγορές, αλλά μόνο στις ποσότητες που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, αφορά δηλαδή τα ελληνικά κρασιά και τα εισαγόμενα. Επίσης από τον φόρο απαλλάσσονται τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν οι ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς του ή τους προσκεκλημένους του με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.