ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συντάξεις: Ρητή εντολή των δανειστών για περικοπές-«Εδώ και τώρα» αλλαγές

11:33 - 20 Νοε 2015 | Οικονομία
Συντάξεις: Ρητή εντολή των δανειστών για περικοπές-«Εδώ και τώρα» αλλαγές
Σκληραίνουν οι απαιτήσεις των δανειστών για τη βασική σύνταξη-Την άμεση και πλήρη ποσοτικοποίηση όλων των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ζήτησαν χθες οι επικεφαλής του κουαρτέτου από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στη «σκληρή» γραμμή για τις αλλαγές  στο ασφαλιστικό επέμειναν οι δανειστές απαιτώντας η βασική σύνταξη να χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και να περικοπούν εδώ και τώρα οι καταβαλλόμενες συντάξεις προκειμένου να μειωθεί το 2016 κατά 1% του ΑΕΠ η συνταξιοδοτική δαπάνη, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Ωστόσο η κυβέρνηση κατάφερε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να εξασφαλίσει μικρό χρονικό περιθώριο έως ότου ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες με τις προτεινόμενες αλλαγές και περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2016.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε το οργανωτικό σχήμα του νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με τη δημιουργία ενός ταμείου με ξεχωριστές διευθύνσεις ή λογαριασμούς επικούρισης και εφάπαξ.

Στόχος του υπουργείου είναι να πειστούν οι δανειστές ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης) θα αποδώσει οφέλη τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων ηλικίας, την παρακράτηση των εισφορών υπέρ υγείας και την ενοποίηση των ταμείων θα επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για μείωση της δαπάνης κατά 1,2 δις ευρώ.

Παρουσιάστηκαν μάλιστα και τα εναλλακτικά μαθηματικά μοντέλα βάσει των οποίων προκύπτουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για τις  μελλοντικές συντάξεις. Το ύψος της σύνταξης (αναλογική και βασική σύνταξη), σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρώνεται μέσω των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ωστόσο οι δανειστές δεν πείστηκαν να μετατεθεί σε δεύτερο χρόνο ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων και  επέμειναν να νομοθετηθούν άμεσα μειώσεις με όποιο τρόπο επιλέξουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Επιδίωξη της κυβέρνησης  υπό την απειλή νέων διαρροών είναι να μοιράσει το οδυνηρό πακέτο του ασφαλιστικού προκειμένου να θιγούν μόνο οι υψηλές συντάξεις και η κατηγορία των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκε κάτω από τα 60.

Το επικρατέστερο σενάριο για την ενοποίηση των ταμείων είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου υπό την ομπρέλα του οποίου θα συγχωνευθούν όλοι οι φορείς κύριας ασφάλισης και η διατήρηση της αυτονομίας του ενιαίου επικουρικού ταμείου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Ήδη, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για την ερχόμενη Τρίτη, όπου όπως όλα δείχνουν θα  καταγραφεί και πιθανότατα να καθαρογραφεί η τελική κυβερνητική πρόταση.  Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.