ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ναι» από το Eurogroup για εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ.ευρώ

20:59 - 23 Νοε 2015 | Οικονομία
«Ναι» από το Eurogroup για εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ.ευρώ
Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ, καθώς και της δόσης των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμωνα με το Reuters.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών στη σημερινή τους συνεδρίαση εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, καλύπτοντας με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests (4,4 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, τα μέλη του Eurogroup φαίνεται πως εστίασαν και στα επόμενα βήματα του προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα και ο τελευταίος γύρος των προαπαιτούμενων, ο οποίος θα φέρει την εκταμίευση ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έδωσε την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

«Το Συμβούλιο των Διοικητών από τον ESM ενέκρινε την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση της πρώτης ομάδας των προαπαιτούμενων. Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί κατά πρώτο λόγο για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγχρηματοδοτούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM.

Ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε: «Η σημερινή απόφαση της εκταμίευσης των 2 δισ. από τον ESM αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στην εφαρμογή ενός εκτενούς καταλόγου μεταρρυθμίσεων. Αυτό περιλαμβάνει εκτενείς μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν σημασία για τη συνεχιζόμενη πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εάν η εφαρμογή του προγράμματος συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, είμαι σίγουρος ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού για μεταρρυθμίσεις θα τους επιτρέψουν να κάνουν εμφανή βήματα προς μια ισχυρή ανάκαμψη».

«Τα 2 δισ. είναι η δεύτερη εκταμίευση μετά τα 16 δισ. του περασμένου Αύγουστου. Το πρώτο μέρος, 13 δισ, δόθηκαν στις 20 Αυγούστου. Το εναπομείναν ένα δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Αυτό είναι μέρος του προγράμματος συνολικού ύψους 86 ευρώ που το ΔΣ ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το EuroWorking Group είχε κρίνει από την Παρασκευή ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και είχε δώσει το «ΟΚ» για την εκταμίευση των χρημάτων, κάτι που θα διευκολύνει τη σημερινή συνεδρίαση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.