ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντάισελμπλουμ: Μέχρι και στις αρχές του 2016 η πρώτη αξιολόγηση

21:42 - 23 Νοε 2015 | Οικονομία
Ντάισελμπλουμ: Μέχρι και στις αρχές του 2016 η πρώτη αξιολόγηση
Στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και στην εφαρμογή της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων έστρεψε το "βλέμμα" του το Eurogroup, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου. Όπως μετέδωσε, άλλωστε, το πρακτορείο Reuters, το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ, καθώς και της δόσης των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έπειτα από το πέρας της συνεδρίασης, ο ESM έδωσε την έγκριση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, καθώς ένα θέμα από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που δεν είχε εκπληρωθεί, σχετικά με το ασφαλιστικό, πήγε στο 2ο σετ προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για τα χρήματα που θα χρειαστούν από τα 10 δισ. θα αποδεσμευτούν κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες. Όπως ανέφερε, η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με τον τρόπο που συμφωνήσαμε και ξεκαθάρισε ότι η ισχυρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τα "κόκκινα" δάνεια είναι σημαντική για την διαδικασία.

Μάλιστα, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα αποφασιστεί το δεύτερο σετ των προαπαιτούμενων και αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης να καθυστερήσει. «Δεν βλέπω πώς δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στις αρχές του 2016», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μεταξύ των δράσεων θα περιλαμβάνεται και η συγκρότηση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε αναφορά και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο είναι πρόθυμο να αναλάβει ενεργό ρόλο, αρκεί να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη διοίκηση των τραπεζών και με το ασφαλιστικό σύστημα.

Από την πλευρά του ΕΣΜ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα από 10 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται τη μείωση του συνολικού δανείου προς την Ελλάδα.

«Ναι» από το Eurogroup για εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ.ευρώ

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών στη σημερινή τους συνεδρίαση εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, καλύπτοντας με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests (4,4 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, τα μέλη του Eurogroup φαίνεται πως εστίασαν και στα επόμενα βήματα του προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα και ο τελευταίος γύρος των προαπαιτούμενων, ο οποίος θα φέρει την εκταμίευση ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έδωσε την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

«Το Συμβούλιο των Διοικητών από τον ESM ενέκρινε την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση της πρώτης ομάδας των προαπαιτούμενων. Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί κατά πρώτο λόγο για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγχρηματοδοτούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση από τις ελληνικές αρχές της πρώτης δέσμης ορόσημων και τα μέτρα του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και προς την επαναφορά της σε μία βιώσιμη πορεία. Επέτρεψε επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει σήμερα την δεύτερη εκταμίευση στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών ελληνικών τραπεζών, καλωσορίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης της ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής, όλες οι σημαντικές τράπεζες έχουν καταφέρει να αντλήσουν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψουν το AQR και το βασικό σενάριο, ενώ δυο εξ αυτών (κάλυψαν) και το δυσμενές σενάριο της Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης. Αυτή η συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις που είχαν οριστεί από το Eurogroup της 14ης Αυγούστου. Το EWG συμφώνησε, με βάση τη θετική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι οι προϋποθέσεις πολιτικής, που είναι απαραίτητες για τη μεταφορά κεφαλαίων στο ΤΧΣ από το ποσό των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών, έχουν τηρηθεί από τις ελληνικές αρχές. Η επίσημη απόφαση για τη μεταφορά των κεφαλαίων στο ΤΧΣ θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, όπως απαιτείται, μετά τις σχετικές αποφάσεις για τις κρατικές ενισχύσεις για κάθε περίπτωση χωριστά.

Αυτή η άσκηση ανακεφαλαιοποίησης διεξάγεται σύμφωνα με την Οδηγία για την Τραπεζική Ανάκαμψη και Εξυγίανση και την ανακοίνωση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου. Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι οι προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις είναι προσωρινού χαρακτήρα και τα έσοδα που θα προκύψουν από τη μελλοντική διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ και άλλων κεφαλαιακών εργαλείων στις ελληνικές τράπεζες, που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ESM μόλις αυτά τα έσοδα καταστούν διαθέσιμα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogoup της 14ης Αυγούστου.

Συνολικά, η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ευρωστίας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, διασφαλίζοντας έτσι την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Αυτό, ωστόσο, περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τα τρωτά σημεία που απομένουν, ιδίων εκείνων που απορρέουν από τα υψηλά επίπεδα των NPLs. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών για σταθερή εφαρμογή της στρατηγικής των NPL σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επίσης καλωσορίζουμε την επιβεβαίωση οτι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, θα διενεργηθεί από ανεξάρτητους ελεγκτές, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Θα στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM και καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις εργασίες με τους Θεσμούς για τη δεύτερη και τελευταία δέσμη ορόσημων στο πλαίσιο της πρώτης δόσης και για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν τη δεύτερη δέσμη των ορόσημων έως τα μέσα του Δεκεμβρίου και να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την εξάλειψη όλων των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητόδρομων, του περιβάλλοντος), που συγχρηματοδοτούνται από την E.E. και την ΕΤΕπ».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:58 - 23 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.