ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καυτή πατάτα» το νέο Ασφαλιστικό

16:59 - 24 Νοε 2015 | Οικονομία
«Καυτή πατάτα» το νέο Ασφαλιστικό
Συνεχίζεται, έστω και με πολλές "γκρίζες ζώνες", η διαβούλευση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το νέο Ασφαλιστικό το οποίο επικεντρώνεται πλέον στο μέλλον των κύριων συντάξεων.

Σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος ενημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση που προωθείται. Στην ενημέρωση παρών ήταν και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.
Εθνική σύνταξη για όλους με «ρήτρα ανάπτυξης» και ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων περιλαμβάνει ακόμη ο σχεδιασμός. Επιμένει η κυβέρνηση στην αύξηση των εισφορών για περιορισμό του ψαλιδίσματος των συντάξεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες για όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση της Π.Γ., στο σχεδιασμό για το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:
- Καθιέρωση εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.
- Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.
- Ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εκκρεμότητα το νέο Ασφαλιστικό που θα έχει επικεντρό του τις κύριες συντάξεις, το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή προβλέπει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: 

- περικοπές 10% στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις (ενδεχομένως μέσω μεσοσταθμικής μείωσης 6% στις επικουρικές)

- μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% μέσω νέων εισοδηματικών κριτηρίων 

- αύξηση των εσόδων από εισφορές στον ΟΓΑ κατά 30%

- νέο συντελεστή υπολογισμού των εφάπαξ (πχ μέσω μείωσης 5-8% )

- παρακρατήσεις 6% σε όλες τις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ ( ισχύουν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο

Παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών  εισφορών κατά 0,5%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την πορεία προς το Συνέδριο και τις πολιτικές εξελίξεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.