ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άλυτος "γρίφος" παραμένει για την κυβέρνηση το ασφαλιστικό

09:43 - 30 Νοε 2015 | Οικονομία
Άλυτος "γρίφος" παραμένει για την κυβέρνηση το ασφαλιστικό
Εκρηκτικό κλίμα διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με το νέο ασφαλιστικό, με κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα γίνει αυτό αποδεκτό από την κοινωνία, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει τη 2η γενική απεργία τους μέσα σε μόλις 15 μέρες, διαμηνύοντας ότι «αυτό το ασφαλιστικό δεν περνάει».

Ο γρίφος του ασφαλιστικού καθίσταται ακόμα πιο δύσκολος, έπειτα από την άρνηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε εθνικό διάλογο για αυτό το ζήτημα, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το περασμένο Σαββάτο στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ενώ η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και οι προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα βρίσκονται ακόμα στον αέρα, η κυβέρνηση εμμένει στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αν τα ισοδύναμα απορριφθούν από τους δανειστές αναγκαστικά θα τεθεί στο τραπέζι το σχέδιο για περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους με έναν ενιαίο συντελεστή.

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

  • μειώσεις 6,5% στις επικουρικές συντάξεις
  • μείωση 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ
  • περικοπή έως 8% στα εφάπαξ
  • αύξηση ασφαλίστρων στον ΟΓΑ
  • μείωση των βασικών συντάξεων κατά 20%, μέσω της καθιερωσης Εθνικής Σύνταξης των 382 ευρώ
  • την περικοπή του ποσοστού αναπλήρωσης για τις "υψηλές" συντάξεις έως και 60% (π.χ. ΔΕΚΟ, Δημοσίου, ασφαλισμένων πρώην ΤΕΒΕ κλπ.) και αύξηση των ασφαλίστρων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για τα "υψηλά" εισοδήματα

Στα πλαίσια αυτά, οι επιφυλάξεις των κυβερνητικών στελεχών πληθαίνουν, με ορισμένα από αυτά να εισηγούνται προς τον πρωθυπουργό να περιορίσει τα ασφαλιστικά μέτρα στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή σε αυτά που επιτυγχάνουν τη μνημονιακή δέσμευση για περικοπές της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.) το 2016. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη εξοικονομηθεί περί τα 900 εκατ. ευρώ με την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κτλ.

Επομένως, μένει να εξοικονομηθούν μέτρα 900 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να επιτευχθούν με αυξήσεις στις εισφορές και μειώσεις σε δαπάνες μέσω των ενοποιήσεων.

Παράλληλα, τα στελέχη αυτά του Μαξίμου εισηγούνται να μετατεθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο μέλλον, δηλαδή στο τέλος του 2016 ή το 2017, προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, όμως, ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι το ασφαλιστικό πρέπει να έρθει στη Βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να δοεθί το μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.