ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πίρς: Κόμβος ενέργειας, εμπορίου και τουρισμού η Ελλαδα

17:18 - 30 Νοε 2015 | Οικονομία
Πίρς: Κόμβος ενέργειας, εμπορίου και τουρισμού η Ελλαδα
Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη (με μείωση της εξάρτησης από το ρώσιμο φυσικό αέριο) αλλά και να γίνει κεντρο για το διαμετακομιστικό εμπόριο σύμφωνα με όσα είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέiβιντ Πίρς στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” με θέμα: "Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο" στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ.

Ο πρέσβης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ "παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της χώρας" και ότι παραμένουν στο πλευρό της στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δείξει πολλές φορές ότι στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας, κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και περιμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χωλρας με τους θεσμούς. Συμπλήρωσε ότι οι ΕΕ είναι βασικός εταίρος για την ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι: "για να προσελκηθούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια". Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη γεωγραφική θέση της χώρας όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης, ως παραδειγμα ανέφερε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών αλλά και τον πόλεμο στη Συρία, αλλά και για την ενεργειακή σημασία αυτής της θέσης για όλη την Ευρώπη.

Όπως είπε η χώρα μας μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το κασπιακό αέριο στην Ευρώπη αλλά και η ίδια η Ελλάδα συμπλήρωσε: "μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγη εσωτερικων πόρων όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες αλλά και από την ξηρά". Ακόμη ανάφερθηκε στα οφέλη για την Ελλάδα από την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου. Ο κ. Πίρς σημείωσε ότι είναι κεφαλαιόδους σημασίας για νέους και παλιούς επενδυτές η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. "Βγαίνει η Ελλλαδα από τη δίνη της κρίση και εύχομαι η χώρα να ξαναβρεί τον ρυθμό της προς την αναπτυξη και σταθερότητα" κατέληξε ο πρέσβης.

Σίμος Αναστασόπουλος: Σημάδια ανάπτυξης

Διαφαίνονται σημάδια ανάπτυξης της οικονομίας χωρίς να έχουν ξεπεραστεί οι κίνδυνοι που αφορούν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος Ζήτησε πολιτική σταθερότητα με ευρύτατη πολιτική συναίνεση για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας. Για να υπάρξουν επενδυσεις, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις στις δημοσιονομικές απαιτήσεις πρέπει να είναι παραπάνω από αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο γιαυτό παράλληλα με το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσουν και επιπλέον βαθιές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε. Στη συνέχεια ανέφερε ότι "με δεδομένη τη βούληση του πρωθυπουργού και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη εμφανίζονται θετικές προπτικές για αλλαγές στην Ελληνική νοοτροπία συνολικά".

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Παραμένουν οι κίνδυνοι

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ενηλικίωσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, με την Βουλή να απαρτίζεται από φιλευρωπαϊκές δυνάμεις και έτσι δημιουργείται το έδαφος για ευρύτερες συναινέσεις. "Οι κινδυνοι παραμένουν στην πορεία προς τη σταθεροποίηση αλλά το ζητούμενο δεν είναι διατηρείται η Ελλάδα στο ευρώ με μηχανική υποστήριξη αλλά να αλλάξουμε τα δομικά στοιχεία της οικονομίας μας και να αναπτυχθεί η οικονομία μας σε υγιείς και σταθερές βάσεις" όπως είπε. Ζήτησε παρεμβάσεις για γραφειοκρατία και χρηματοδότηση απαιτεί σταθερό και σαφές θεςμικό πλαισιο με κανόνες για όλους και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση ανταγωνιστικές αγορές χωρίς μονοπώλεια και σταθερό φορολογικό περιβάλλον "Δεν γίνεται να καλούμε επενδυτές και να τους διώχνουμε μέσω της υψηλής φορολογίας. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να σπαταλάμε πόρους για δίασπαρτες δραδτηριότητες χρειάζεται εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη με συγκεκριμένο οδικό χάρτη ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία που θα είναι στην κυβέρνηση" κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Αθανάσιος Σαββάκης: Ανάγκη για ενότητα

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Σαββάκης σημείωσε ότι "με αίσθημα ευθύνης πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα, χωρις πυροσβεστικές πολιτικές, αλλά με σχέδιο και δουλειά για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε από εδω και στο εξής για την ανάταξη της οικονομίας μας". Σχεδιασμό βιομηχανικής πολιτικής που θα στηρίζει την ελληνική παραγωγή ζήτησε τέλος ο πρόεδρος. Ηλίας Σπιρτούνιας Ο γενικός διευθυντής του επιμελητηρίου Ηλίας Σπιρτούνιας σημείωσε ότι η κρίση ακουμπάει κοινωνικές συνοχές αντοχές και αξίες και δεν τίθεται θέμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά για το τι χώρα θέλουμε σε έναν ραγδαία μεταβαλόμενο χώρο. Η ανεργία και η έλλειψη ρευστότητας απαιτούν μεγάλες τομές και ολοκληρωμένο σχέδιο, πρόσθεσε ο ίδιος, απαριθμώντας στη συνέχεια τα πλεονεκτήματα της χώρας και κατέληξε ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε τομές που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Γ. Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.