ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Περιστέρης: Να μπουν μπροστά οι Έλληνες επιχειρηματίες

17:24 - 01 Δεκ 2015 | Οικονομία
Γ. Περιστέρης: Να μπουν μπροστά οι Έλληνες επιχειρηματίες
Η χώρα χρειάζεται ένα εκτεταμένο επενδυτικό "σοκ" για να πάρει μπροστά η οικονομία, σχολίασε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αναφέροντας ότι σε αυτήν την χώρα περισσότερο μιλάμε για την ανάπτυξη, παρά κάνουμε αυτά που πρέπει για να την πετύχουμε.

Μάλιστα, ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχουν θεοποιηθεί οι ξένοι επενδυτές, ενώ σε κάθε χώρα που βρίσκεται σε κρίση αυτοί που πρέπει να τολμούν είναι οι ντόπιοι επιχειρηματίες.

Όπως είπε, μάλιστα, σήμερα «ακόμα και οι Έλληνες ωθούνται ουσιαστικά στο να παρατήσουν τις εδώ επενδυτικές τους προσπάθειες και να στραφούν, νομοτελειακά, στο εξωτερικό».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, γιατί οι μήνες περνούν χωρίς να γίνεται απολύτως τίποτα στο επενδυτικό μέτωπο.

«Θέλει μεγάλα αναπτυξιακά έργα με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη ή προτιμά κατακερματισμένα έργα χαμηλής απόδοσης και αυξημένη σπατάλη φόρων και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης;», διερωτήθηκε.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες της ενέργειας και των ορυκτών πόρων, ο κ. Περιστέρης σχολίασε ότι είναι από τις πιο βαριά φορολογούμενες στην Ευρώπη. Η ενέργεια και το περιβάλλον πρέπει να αποτελέσουν τομείς πρώτης προτεραιότητας για την υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και απασχόλησης, είπε.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα έκανε, επίσης, λόγο για τους κινδύνους στην ασφάλεια τους ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς οι εγχώριες συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι εγκλωβισμένες γεωγραφικά και παραγωγικά και απαξιώνονται, οδηγούμενες σε προσωρινή ή μόνιμη αναστολή λειτουργίας.

Τέλος, ο κ. Περιστέρης τάχθηκε υπέρ ενός ταχύρυθμου αναπτυξιακού επενδυτικού προγράμματος, πενταετούς ορίζοντα, για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των μεγαλύτερων νησιών του Αιγαίου, η οποία θα αποσβεστεί γρήγορα, καθώς σήμερα δαπανώνται 800 εκατ. ετησίως για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.