ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανισταθμιστικά, αέριο και Turkish Stream στις συναντήσεις Σκουρλέτη στη Μόσχα

11:11 - 03 Δεκ 2015 | Οικονομία
Ανισταθμιστικά, αέριο και Turkish Stream στις συναντήσεις Σκουρλέτη στη Μόσχα
Συμμετοχή στο ορυχείο της Βεύης ζητάει η Μόσχα έναντι των υδροηλεκτρικών Πευκόφυτου και Συκιάs στον Αχελώο που έχουν μπλοκάρει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

 

Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε από Rώσους αξιωματούχους στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγίωτη Σκουρλέτη κατά την διάρκεια

των επαφών που είχε χθες στη Μόσχα και συνδέεται με τις εκκρεμότητες των αντισταθμιστικών που προέβλεπε η αρχική διακρατική συμφωνία Ελλάδας­ Ρωσίας για την προμήθεια φυσικού αερίου.

 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός φέρεται να έθεσε αίτημα μείωσης της τιμής φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας από την Gazprom μέσω συμβολαίου που λήγει το 2026. Το ρωσικό ενδιαφέρον για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στοχεύει στην ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας καθώς και στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Τη συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με το Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ απασχόλησε και το θέμα του αγωγού Turkish Stream και της προέκτασης του στην Ελλάδα, υπό το φόντο πάντα των νέων διαστάσεων που προκύπτουν από την ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

 

Ο κ. Σκουρλέτης με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Νόβακ, τόνισε ότι συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στον αγωγό μέσω του Greek Stream, επισημαίνοντας ότι ο αγωγός Turkish Stream δεν έχει ακυρωθεί.

 

«Η στρατηγική σημασία του σχεδίου παραμένει. Βεβαίως, τα πρόσφατα γεγονότα μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι ένα πραγματικό εμπόδιο αλλά η βασική ιδέα πίσω από τον αγωγό θα πρέπει να παραμείνει και πρέπει να βρεθεί μια προσέγγιση δεδομένων των δυσχερειών στη σχέση Ρωσίας­Τουρκίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

«Πιστεύω ότι η ρωσική και η ελληνική πλευρά έχουν μια κοινή προσέγγιση σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν για το ενδεχόμενο έκπτωσης στην τιμή του ρωσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας. «Έχουμε ισχύοντα συμβόλαια ως το 2026. Αυτό που συζητούμε είναι οι όροι και οι τιμές», τόνισε σχετικά.

 

Χ.Λ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.