ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το "μεγάλο παζάρι" κυβέρνησης-δανειστών

12:09 - 09 Δεκ 2015 | Οικονομία
Το "μεγάλο παζάρι" κυβέρνησης-δανειστών
Συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχουν σήμερα για δεύτερη ημέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών. Στις 4 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και στις 8:30 το βράδυ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε κάθε περίπτωση, σε εξέλιξη είναι ένα… «μεγάλο παζάρι» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για να οριστικοποιηθεί τη η συμφωνία πάνω στα 13 προαπαιτούμενα, με όριο την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. 

Ο νέος γύρος επαφών ξεκίνησε βέβαια χτες με μενού τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τον ΑΔΜΗΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και εξετάζεται η απόσχισή της από τη ΔΕΗ. Επαφές που κατέδειξαν σημαντικές διαφωνίες και «γκρίζες ζώνες» σχεδόν σε όλα τα μέτωπα.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) θα συνεχιστούν σήμερα, σε εντατικότερους όμως ρυθμούς. Έτσι στον χορό, εκτός των υπουργών Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, μπαίνει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πάντως, από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες με το κουαρτέτο των δανειστών, η κυβέρνηση  έβαλε στόχο να επιτύχει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει πώληση «κόκκινων δανείων», αλλά μόνον για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι για δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων, ενιαίο μισθολόγιο χωρίς μειώσεις, μεταφορά του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στο… κράτος, την μεταφορά πόρων (50% και άνω) από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για την ανάπτυξη, τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων κλπ. Προφανώς βέβαια και οι δανειστές βάζουν ενστάσεις και αστερίσκους καθώς μιλούν για μειώσεις στο δημόσιο, δημιουργία «δευτερογενούς αγοράς δανείων» (άρα θα έρθει η σειρά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών), για ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ κ.λπ.

Αναλυτικότερα, τα 13 προαπαιτούμενα που θα περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, είναι τα εξής:

Σύσταση του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, υπό την ομπρέλα του οποίου θα μπει το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ. Ο νέος γιγάντιος φορέας θα μπει σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2016 και στόχος του είναι να πετύχει τον άθλο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις σε βάθος 30ετίας. 

Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο). 
Ψήφιση νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1.1.2016. 
Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η επιλογή του αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Η διευθέτηση του θέματος των «κόκκινων» δανείων και η πιθανή πώληση αυτών σε distress funds– γύπες. 
Υιοθέτηση δράσεων από τη νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.
Διατάξεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και τη μείωση των τιμών στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 
Λειτουργία της επιτροπής που θα εγκρίνει τους διορισμούς προέδρων και μελών διοικητικού συμβουλίου στις τράπεζες
Εκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το Πτωχευτικό Δίκαιο των νοικοκυριών. 
Επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων
Ο δασικός νόμος και ο χωροταξικός σχεδιασμός. 
Επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.