ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρι για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων

23:28 - 09 Δεκ 2015 | Οικονομία
Παζάρι για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων
Σε καλό κλίμα διεξάγεται από το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η συζήτηση μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.

 

Στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη με την τρόικα θα τεθεί το μέγα ζήτημα της αδειοδότησης των «μη τραπεζικών ιδρυμάτων» (τα λεγόμενα distress funds) για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.


Η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει το θέμα της διαχείρισης-πωλησης των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτός της ατζέντας των προαπαιτούμενων που πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς έως την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

 

Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να επιτύχει μια διαφορετική συμφωνία με τους δανειστές από αυτή που ψηφίστηκε στην Κύπρο για τα επιχειρηματικά δάνεια .

 

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση επιθυμεί να μπουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί στην Ελλάδα η ελεύθερη πώληση των κόκκινων δανείων σε distress funds.

 

Παράλληλα προτίθεται να υιοθετήσει αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της μετοχικής σύνθεσης των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά κόκκινων δανείων προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα σύστασης εταιρειών από μεγαλομετόχους υπερχρεωμένων σήμερα εταιρειών .

 

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται στο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης, να προβλέπεται η υποχρεωτική δημοσιοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων τους με συμμετοχή άνω του 5% στα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών αλλά παράλληλα να υπάρχει και πλήρης εποπτεία τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.