ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση- Συνεχίζεται το θρίλερ με τα «κόκκινα δάνεια»

09:14 - 10 Δεκ 2015 | Οικονομία
Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση- Συνεχίζεται το θρίλερ με τα «κόκκινα δάνεια»
Χωρίς πλέον τον ...αέρα πρόκρισης που «φούσκωνε» τα πανιά της κυβέρνησης την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, όταν ξεκινούσε, ζητώντας να εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια από τα distress funds, να περάσει το 100% του ΑΔΜΗΕ στο κράτος και αυξήσεις αντί μειώσεις μισθών στο δημόσιο, συνεχίζονται από το πρωί για τρίτη μέρα οι συζητήσεις στην Αθήνα με το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Μετά και το χθεσινό γύρο συνομιλιών, κόπηκε η φόρα με την οποία μπήκε στις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση.

Οι προσδοκίες προσγειώνονται, χωρίς να είναι σίγουρο πως δεν θα πάνε ακόμη παρακάτω.

Συγκεκριμένα:

- «Κόκκινα δάνεια»: Σύμφωνα με πληροφορίες, εχθές οι θεσμοί έβαλαν «πάγο» στην πρόταση του υπουργού Οικονομίας κυρίου Γιώργου Σταθάκη να εξαιρέσει τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων από την εκχώρησή τους σε τρίτους (distress funds).

«Δεν το συζητάμε, εμείς τα έχουμε εξαιρέσει, μόνον επιχειρηματικά δάνεια θα δοθούν» επιμένουν πηγές της κυβέρνησης. Μπροστά στην θέση αυτή, οι δανειστές ζητούν «εδώ και τώρα» νομοθεσία για να μπορούν να εκχωρηθούν όλα τα στεγαστικά δάνεια, χωρίς διακρίσεις. Και αυτό παρότι στα 13 προαπαιτούμενα που ενέκρινε το Eurogroup προβλέπεται ότι τον Δεκέμβριο θεσμοθετείται η εκχώρηση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων για να έρθει το 1 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο θα γίνει το ίδιο για στεγαστικά και δάνεια μικρομεσαίων, για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Παρά την κόντρα, ως πιο πιθανή συμβιβαστική λύση φαντάζει πλέον αυτό ακριβώς που προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup, δηλαδή να ανοίξει τώρα ο δρόμος για την πώληση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων και ένα μήνα αργότερα να ακολουθήσουν και τα άλλα.

- ΑΔΜΗΕ: το σχέδιο Σκουρλέτη για να δοθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ στο κράτος συναντά δυσκολίες. Οι θεσμοί συμφωνούν να κρατήσει το δημόσιο το 51%, αλλά θέλουν να ασκεί διοίκηση ο ιδιώτης με μειοψηφικό ποσοστό. Συμφωνούν επίσης να μην εισπράξει τίποτα επί τους παρόντος η ΔΕΗ που θα παραχωρήσει την θυγατρική της, αλλά να της καταβάλλεται σε βάθος χρόνου (πχ μια δεκαετία) ένα τίμημα. Ούτε το ποσό της απαίτησης της ΔΕΗ έχει προσδιορισθεί, αλλά τα 600 εκατομμύρια για τα οποία γινόταν λόγος παλαιότερα φαίνεται να ανήκουν και αυτά στο παρελθόν. Οι συνομιλίες με τον κύριο Σκουρλέτη θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

- Ταμείο των 50 δισ. ευρώ: το θέμα θα συζητήσει σήμερα με τους θεσμούς ο Eυκλείδης Τσακαλώτος. Είναι από τα προαπαιτούμενα που έχουν καθυστερήσει και πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι υπό τους οποίους θα μεταβιβαστεί προς αξιοποίηση στο νέο Ταμείο κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, σε βάθος 30ετίας. Σύμφωνα με και την συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ΄σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα για το ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν θα διατίθενται εξ ολοκλήρου για την πληρωμή του χρέους, αλλά τα μισά προορίζονται για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ενώ από τα υπόλοιπα, τα μισά θα πηγαίνουν για το χρέος και τα άλλα μισά θα μένουν στην Ελλάδα για επενδύσεις ή και για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

- Φορολογία: η επαναφορά των αποδείξεων δεν ήταν στα προαπαιτούμενα. Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Τρύφωνα Αλεξιάδη το κουαρτέτο θα συζητήσει:

Α) για τη μορφή που θα λάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η ελληνική πλευρά να δημιουργηθεί μια "ημι-ανεξάρτητη" Γενική Γραμματεία Φορολογικής Διοίκησης, εκτός του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι θεσμοί ζητούν να δημιουργηθεί μια πλήρως Ανεξάρτητη από την κυβέρνηση Φορολογική Αρχή. Είναι ειλημμένη απόφαση πάντως ότι σε αυτόν τον νέο φορέα θα μεταφερθεί και το ΣΔΟΕ.

Β) το Βελγικό σύστημα καταπολέμησης της απάτης ΦΠΑ ("καρουζέλ"). Όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, η κυβέρνηση έχει αργήσει 4 μήνες να εφαρμόσει το μέτρο, που ήταν και πρόταση Βαρουφάκη, είχε μπει τον Αύγουστο στο Μνημόνιο και υπολογίζεται να αποδώσει 1 δισ. ευρώ το χρόνο στο δημόσιο (δηλαδή ήδη χάθηκαν 300-400 εκατομμύρια, όπως τα υπολόγιζε και ο Γιάνης Βαρουφάκης).

Μέχρι αύριο Παρασκευή θα κλείσουν και οι αλλαγές στο νέο μισθολόγιο (όπου στην κυβέρνηση λένε πως οι δανειστές δεν πιέζουν για άλλες μειώσεις μισθών) αλλά και άλλες αλλαγές σε αγορές και επαγγέλματα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 10 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.