ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επόμενο στοίχημα... η «ανακεφαλαιοποίηση» του Ασφαλιστικού

11:19 - 16 Δεκ 2015 | Οικονομία
Επόμενο στοίχημα... η «ανακεφαλαιοποίηση» του Ασφαλιστικού
Μετά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η… ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος από νέες πηγές εσόδων με στόχο να μετριαστούν οι πιέσεις για νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις.

Προτάσεις για την ανακεφαλαίωση των ασφαλιστικών ταμείων έχει ετοιμάσει ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ταμείων, τις αποκρατικοποιήσεις, τα παντός τύπου πρόστιμα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, ακόμη και από έναν πιθανό φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα αναζητήσουν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Πρέπει να αναφέρουμε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ειδικού αποθεματικού κεφαλαίου, ενός ασφαλιστικού fund, που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, θα αναζητηθούν επιπλέον πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεματικού, χωρίς να επιβαρύνεται, για την ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο βασικός κορμός των προτάσεων του Υπ. Εργασίας προβλέπει και δράσεις όπως τη μεταφορά του 50% των εισπράξεων από την πάταξη της φοροδιαφυγής στα ταμεία των Ασφαλιστικών φορέων (δηλαδή 100-150 εκατ. ευρώ επί συνόλου 200-300 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση των εσόδων μέσω του ΚΕΑΟ, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων (έως 200 εκατ. ευρώ), την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Όσον αφορά στο fund, βάσει των εισηγήσεων που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα, το ελληνικό fund θα μπορούσε να λειτουργεί στα πρότυπα του Νορβηγικού Ταμείου και να συγκεντρώνει πόρους από διάφορες πηγές όπως: η αξιοποίηση μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα που σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με τους υδρογονάνθρακες, έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια κ.ά.  Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση θεωρείται και ο περιορισμός της «μαύρης» εργασίας, που σήμερα εκτιμάται κοντά στο 20%-25%. Μαγιά για το νέο Ταμείο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.