ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτός στόχων 39 στους 55 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης

15:03 - 17 Δεκ 2015 | Οικονομία
Εκτός στόχων 39 στους 55 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης
Συνολικά 39 από τους 55 φορείς Γενικής Κυβέρνησης βρέθηκαν εκτός στόχων πλέον του 10% στο εννεάμηνο, δημιουργώντας μια απόκλιση ύψους 434 εκατ. ευρώ. Οι πιο μεγάλες αποκλίσεις στο 9μηνο καταγράφονται σε ΑΚΑΓΕ, Πράσινο Ταμείο και ΕΤΕΑΝ.

Η υστέρηση εσόδων,  τα "δανεικά" προς ταμεία και άλλους φορείς του δημοσίου αλλά και η  καθυστέρηση λήψης κρατικών χρηματοδοτήσεων  είναι οι λόγοι που οδήγησαν πολλούς μεγάλους φορείς του δημοσίου σε αποκλίσεις στόχων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. 

Το ΥΠΟΙΚ παρακολουθεί ανά τρίμηνο τις επιδόσεις  55 νομικών προσώπων-φορέων Γενικής Κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τους στόχους εννεάμηνου που είχαν τεθεί από τους φορείς. Στο οικονομικό αποτέλεσμα περιλαμβάνεται και η επίπτωση της μεταβολής των απλήρωτων οφειλών, σε σχέση με την 31-12-2014.

Αναλυτικά  προκύπτουν τα ακόλουθα:

Τα συνολικά αποτελέσματα των πενήντα πέντε (55) νομικών προσώπων-φορέων Γενικής Κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ παρουσιάζονται μειωμένα σε σχέση με το στόχο του εννεάμηνου κατά 434 εκατ. ευρώ περίπου.

Δέκα έξι (16) φορείς παρουσιάζουν απόκλιση μικρότερη του 10% από το στόχο ή παρουσιάζουν θετική απόκλιση το εννεάμηνο του 2015. Οι φορείς αυτοί είναι οι εξής: Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ΜΟΔ ΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Ειδικό Ταμείο Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης-Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑΑ), ΕΟΦ,   ΚΕΕΛΠΝΟ, ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ.

Τριάντα εννέα (39) φορείς παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι φορείς αυτοί είναι οι εξής: Πράσινο Ταμείο, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Ειδικός Λογαριασμός, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο   Θεσ/νίκης,   Αριστοτέλειο   Πανεπιστήμιο   Θεσ/νίκης-Ειδικός   Λογαριασμός,   Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) - Ειδικός Λογαριασμός, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πατρών-Ειδικός Λογαριασμός, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), "ΑΘΗΝΑ"   Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης,    Πανεπιστήμιο Κρήτης-Ειδικός Λογαριασμός, Κέντρο Ερευνών ΠΑ.ΠΕΙ., Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, ΕΛΚΕ ΟΠΑ, ΕΛΚΕ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ΕΛΚΕ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΛΚΕ Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΤΕΙ Αθήνας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Σιβιτανίδειος Σχολή, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ, Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ΕΚΑΒ, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα για τους φορείς με αρνητική απόκλιση το ΥΠΟΙΚ σημειώνει  τα εξής:

Τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του Πράσινου Ταμείου υπολείπονται έναντι του στόχου, λόγω των μειωμένων εισπράξεων των δόσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

Για τους Ειδικούς Λογαριασμούς των Πανεπιστημίων παρατηρείται ετεροχρονισμός των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, σε σχέση με τους στόχους. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω φορείς δεν λαμβάνουν επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα με αρνητική απόκλιση καθώς και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το "ΑΘΗΝΑ" Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης, το Ίδρυμα  Ιατροβιολογικών  Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών,  το  Εθνικό  Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, η Σιβιτανίδειος Σχολή, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ, το ΕΚΑΒ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το ΕΚΚΑ εμφανίζουν ομοίως ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών.

Όσον αφορά το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι των στόχων που είχαν τεθεί.

Η απόκλιση των εσόδων για το ΕΤΕΑΝ ΑΕ σε σχέση με τους στόχους του εννεάμηνου οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ρευστοποιήθηκαν τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 52,5 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος των εξόδων η απόκλιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου ήταν απαιτητές και πληρώθηκαν καταπτώσεις εγγυημένων δανείων συνολικού ποσού 49,5 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 52,5 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΑΣΘ εμφανίζει μειωμένα έσοδα από την παροχή μεταφορικού έργου σε σχέση με τους στόχους.

Η απόκλιση που παρουσιάζει το αποτέλεσμα του ΑΚΑΓΕ σε σχέση με τον στόχο οφείλεται κυρίως στην κάλυψη ελλειμμάτων κύριας και επικουρικής ασφάλισης με βάση τις διατάξεις του ν.4325/2015.

Η αρνητική απόκλιση των εσόδων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής οφείλεται στην καθυστέρηση της καταβολής της κρατικής επιχορήγησης καθώς και της είσπραξης των εσόδων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι  με τον ν. 4270/2014 "Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις" ρυθμίστηκαν κανόνες παρακολούθησης της επίτευξης στοχοθεσίας των φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Ειδικότερα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) (εκτός Κεφαλαίου Α' του ν.3429/2005), ο ετήσιος προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, υποβάλλουν με ευθύνη των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών το σχετικό μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) (Εγκύκλιος 2/98002/ΔΠΓΚ/23-12-2014).

Το προαναφερθέν μηνιαίο πρόγραμμα κατανομής του προϋπολογισμού τους αποτελεί τη βάση για τον προσδιορισμό των τριμηνιαίων στόχων. Στη συνέχεια, κατά την διάρκεια εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2015, οι Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των αρμόδιων Υπουργείων υποβάλλουν υποχρεωτικά στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του ΓΛΚ, το αργότερο είκοσι (20) ημέρες μετά τη λήξη κάθε τριμήνου, έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού τριμήνου για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που εποπτεύουν.

Στην έκθεση αυτή αναφέρονται τυχόν αρνητικές αποκλίσεις μεγαλύτερες του 10% από τον στόχο (ισοζύγιο), αιτιολόγηση τους, καθώς και μέτρα ή δράσεις που θα αναληφθούν για τη διόρθωση της εν λόγω απόκλισης. Στην αρ. 2/91674/ΔΠΓΚ/20-12-12 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εξειδικεύονται περαιτέρω λεπτομέρειες για την εφαρμογή των κανόνων και πρακτικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.