ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 1 δισ. ευρώ, τα «αγκάθια» και το deadline

13:19 - 18 Δεκ 2015 | Οικονομία
Το 1 δισ. ευρώ, τα «αγκάθια» και το deadline
Με.. αστερίσκους ήταν τελικά το «πράσινο φως» που έδωσε χτες Πέμπτη το Euroworking Group για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. για την Ελλάδα καθώς οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει μέχρι σήμερα το βράδυ στην πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα τη δόση είναι να ολοκληρώσει κάποια τεχνικά βήματα, αλλά και τη δημοσίευση σήμερα των αποφάσεων στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα πρέπει να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί, ενώ ζήτημα υπάρχει και με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα, στο πεδίο των εκκρεμοτήτων, και πάλι στο επίκεντρο βρέθηκαν υστερήσεις του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για προώθηση των δύο υπουργικών αποφάσεων που περιείχε το σχετικό προαπαιτούμενο του υπουργείου για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία αλλά για την μείωση των τιμών διαγνωστικών εξετάσεων από ιδιώτες παρόχους.

Το τρίτο προαπαιτούμενο συνδέεται σύμφωνα με πληροφορίες με το ΤΑΙΠΕΔ και με την ολοκλήρωση των "εκκρεμοτήτων" δ΄ τριμήνου που είχαν καταγραφεί στο σχέδιο δράσης που είχε αποφασιστεί. Συνδέονται με μεταφορά μετοχών εταιρείας/εταιρειών στο ταμείο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος «Θα πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή ώστε να μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να κάνει την εκταμίευση το βράδυ της Παρασκευής».

Πάντως, πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι μετά την υλοποίηση των τριών "αστερίσκων" η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ μετά από απόφαση του συμβουλίου του ESM θα γίνει εφικτή.
Όσον αφορά την  απουσία κοστολόγησης για το παράλληλο πρόγραμμα, η έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το "παγωμένο" πλέον πολυνομοσχέδιο καταγράφει κόστος 115 εκατ. ευρώ περίπου κοστολογώντας όμως πολύ μικρό μέρος των παρεμβάσεων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για απουσία επαρκών στοιχείων από τα αρμόδια υπουργεία για να γίνει καταμέτρηση του δημοσιονομικού κόστους από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο ΓΛΚ. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:30 - 18 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.