ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για εκταμίευση της δόσης

15:15 - 21 Δεκ 2015 | Οικονομία
Κομισιόν: Πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για εκταμίευση της δόσης
Πριν από τα Χριστούγεννα θα συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε η ίδια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

«Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου», δήλωσε η Αντρέεβα.

Σημειώνεται πάντως ότι η συνεδρίαση του ESM για τη εκταμίευση της δόσης αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Κοντά σε συμβιβασμό κυβέρνηση και θεσμοί;

Νωρίτερα κυκλοφόρησαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου και οι δανειστές πλησιάζαν σε συμβιβασμό σχετικά με τη διαφωνία για το 13ο προαπαιτούμενο, το οποίο προβλέπει τη μείωση, κατά 42%, των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ σε κέντρα για διαγνωστικές εξετάσεις. Το ζήτημα αυτό είναι που έχει δημιουργήσει εμπλοκή για την εκταμίευση της υποδόσης.

Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια όλου του Σαββατοκύριακού, με το υπουργείο Υγείας να διαφωνεί με το μέτρο, καθώς το κόστος θα απορροφηθεί από τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες εις βάρος των μικρότερων κέντρων, τα οποία θα υποχρεωθούν να το μετακυλίσουν στους ασφαλισμένους.

Αντιθέτως, προτείνει τη μείωση κατά 22,5% μεσοσταθμικά των τιμών των 51 πιο "κοστοβόρων" για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεων (αυτές αφορούν το 85% της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις), και κατά 5% οριζόντια μείωση τιμών των υπολοίπων.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:37 - 21 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.