ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Economist: Ανοιχτό το ενδεχόμενο Grexit!

18:47 - 24 Δεκ 2015 | Οικονομία
Economist: Ανοιχτό το ενδεχόμενο Grexit!
Προβλέψεις για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο για το 2016 δημοσίευσε σε ειδικό αφιέρωμα ο Economist, τονίζοντας, όπως άλλωστε έκανε και η Standard & Poor's την Τετάρτη, πως το σενάριο του Grexit είναι ακόμα πολύ πιθανό, αν και υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί για... αργότερα.

Συγκεκριμένα, ο Economist τονίζει πως "ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα, εισέρχεται στο 2016 με μια νέα εντολή μετά τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που το κοινό μισεί.Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανείς εντός ή εκτός της χώρας δεν θεωρεί βιώσιμη."

 

Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ωστόσο ίσως μετακινηθεί για... αργότερα καθώς το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Economist, το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος ύφεσης, η οποία θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ.

 

Στο ειδικό αφιέρωμα του Economist για το 2016 υπάρχουν ωστόσο προβλέψεις για το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου. Αυτές έχουν ως εξής:

 

Ελλάδα

 

ΑΕΠ: -1%


Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 17.600 δολ.


Πληθωρισμός: 0,6%


Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,2%


Πληθυσμός: 11,1 εκατ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του... αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά το 2016 έχοντας μία φρέσκια εντολή, καθώς κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υπέκυψε στους πιστωτές και υπέγραψε ένα νέο σκληρό πρόγραμμα, το οποίο μισεί ο ελληνικός λαός. Αυτό το «μπέρδεμα», αφήνει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους, για το οποίο κανείς -είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας- δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιθανή, αλλά πιθανώς να μεταβιβαστεί χρονικά, ούτως ώστε τόσο ο Τσίπρας, όσο και οι πιστωτές αλλά κυρίως οι Έλληνες να κατορθώσουν να... πάρουν μία ανάσα.

 

ΗΠΑ

 

Η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό καθώς οδηγείται στις κάλπες τον Νοέμβριο, οι οποίες αναμένεται να μονοπωλήσουν το πολιτικό ενδιαφέρον. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία και πάλι και έτσι πολλοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων επιθυμούν να πάρουν τη δουλειά του.

 

Η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον δεν ξεκίνησε τόσο καλά, αλλά θα καταφέρει να εκπροσωπεί τους Δημοκρατικούς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist θα γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα είναι μια έκπληξη.

 

Τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα, αλλά δεν θα εκτροχιάσουν την οικονομία που θα έχει καλές επιδόσεις, με ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του περιοδικού ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο θα αποκτήσεις σημαντική επιρροή έτσι ώστε να έχει λόγο στην τελική επιλογή.

 

Ρωσία

 

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι κυρώσεις της Δύσης λόγω της Ουκρανίας και ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων με την οικονομία να κινείται σε ύφεση.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι δύσκολο να διατηρήσει την μεγάλη δημοτικότητα που έχει πετύχει λόγω των εθνικιστικής θέρμης που γέννησε η πολιτική του την Ουκρανία.Οι επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

 

Τουρκία

 

Το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα AK του προέδρου Ερντογάν πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις εκλογές στα τέλη του 2015.

 

Ο Ερντογάν, σχεδιάζει να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα με μια ισχυρή προεδρία και φαίνεται να αδιαφορεί από το γεγονός ότι το Σύνταγμα λέει το αντίθετο.

 

Η οικονομική ανάπτυξη θα κορυφωθεί το 2016 ( +2,8%) αλλά θα παραμείνει πολύ κάτω από τα χρόνια της οικονομικής άνθησης του 2010 με 2013.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.