ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντομπρόβσκις: Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις

13:44 - 28 Δεκ 2015 | Οικονομία
Ντομπρόβσκις: Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις
Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο σωστό δρόμο, αλλά υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντίς Ντομπρόβσκις, μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ασφαλιστικό και τοποθετώντας την πρώτη αξιολόγηση στις αρχές του 2016.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από πλευράς της Die Welt, ο Ντομπρόβσκις εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική κρίση δεν έθεσε σε κίνδυνο την Ευρώπη. «Δεν επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφώς περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές εκφράσεις και υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Όμως η ελληνική κρίση ήταν μεμονωμένη υπόθεση. Η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν ετέθη ποτέ εν αμφιβόλω», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε πως η κατέστησε την ένταξη στην ευρωζώνη λιγότερο επιθυμητή, με την ελληνική κρίση να συμβάλλει σημαντικά στο να γίνει το ευρώ λιγότερο εκλυστικό.

Πάντως, ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον σωστό δρόμο. «Υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση πως θα διατηρήσει το πρόγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», τόνισε, αναφέροντας πως αν και η πρώτη αξιολόγηση ήταν προγραμματισμένη για το φθινόπωρο, τώρα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016. Όπως σημείωσε, μάλιστα, απομένουν να υλοποιηθούν κάποια μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της, υπογραμμίζοντας πως τα εν λόγω μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν.

Σχετικά με τον θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο ίδιος επεσήμανε: «Αναμένουμε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα - συμβάλλοντας και οικονομικά». Ωστόσο, όπως είπε, η απόφαση θα ληφθεί από το ίδιο το ΔΝΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.