ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντομπρόφσκις: Απίθανη η ένταξη νέων μελών στο ευρώ

13:15 - 29 Δεκ 2015 | Οικονομία
Ντομπρόφσκις: Απίθανη η ένταξη νέων μελών στο ευρώ
Η ζώνη του ευρώ δεν αναμένεται να δεχθεί κανένα νέο μέλος κατά τα επόμενα έτη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για το Ευρώ, Valdis Dombrovskis, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Επίτροπος συμπληρώνοντας ότι το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει την ελκυστικότητά από την κρίση, υπογράμμισε ότι «πριν υιοθετήσει κάποια χώρα (το ευρώ), θα πρέπει πρώτα να υπάρχει μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία που θα καθορίζεται σε σχέση με αυτό. Ο μηχανισμός αυτός είναι η "αίθουσα αναμονής" της Ευρωζώνης». Μέχρι στιγμής, μόνον η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθουν στην «αίθουσα αναμονής» του ευρώ. «Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ ήταν στο παρελθόν πολύ ελκυστική για τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αυτό άλλαξε με την κρίση του ευρώ, ενώ και η κρίση στην Ελλάδα μάλλον ενίσχυσε περαιτέρω την τάση αυτή», δήλωσε ο Επίτροπος Dombrovskis.

 

Σημαντικά κενά στην ΟΝΕ παραδέχεται ο Ντομπρόβσκις

Στο μεταξύ απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την εμβάθυνση της λογοδοσίας και της δημοκρατίας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη ο κ. Ντομπρόβσκις κάνει λόγο για “σημαντικά κενά στη δομή της ΟΝΕ”. Ο Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει πως “η Επιτροπή αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία που έχει η περαιτέρω βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας του ευρωπαϊκού συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης” ενώ αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα του Δημ. Παπαδημούλη για το αν υπάρχει πρόθεση “να περιορίσει τον ρόλο και τις ντεφάκτο εξουσίες εξωκοινοτικών και μη δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων που λειτουργούν στο εσωτερικό της ΕΕ”.

Καταλήγοντας ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει πως “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε μια ενισχυμένη ΟΝΕ, και το ίδιο οφείλει να πράξει η Ευρωομάδα, η οποία αναγνωρίζεται από τις συνθήκες και στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες”.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με την θεσμική συγκρότηση του Eurogroup, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά πως “κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, η ηγεσία της ΕΕ βασίστηκε σε κατά περίπτωση εξωθεσμικές λύσεις, εκτός του κοινοτικού πλαισίου, αναγορεύοντας όργανα χωρίς θεσμική συγκρότηση, όπως το Eurogroup, σε καθοριστικής σημασίας θεσμούς και μάλιστα με εκτελεστικές εξουσίες.”
Παράλληλα ζητούσε να αξιοποιηθεί η “οικονομική και πολιτική κρίση της ΕΕ”, ώστε να αποφευχθούν εξωκοινοτικές λύσεις και επεμβάσεις σε Ευρωπαικά ζητήματα.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:59 - 29 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.