ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Έπεσαν" οι υπογραφές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

17:03 - 29 Δεκ 2015 | Οικονομία
"Έπεσαν" οι υπογραφές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης
"Έπεσαν" οι υπογραφές για την αναθεωρημένη συμφωνία για την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης στον προτιμητέο επενδυτή Jermyn Real Estate IV fund, μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή του επενδυτή, του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας.

Η συμφωνία είναι συμβατή με τα όσα προβλέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Απομένει βέβαια, η έγκριση του αναθεωρημένου ΕΣΧΑΔΑ που συνοδεύει την αναθεωρημένη συμφωνία από το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται. Τότε θα καταβάλει και ο προτιμητέος επενδυτής το τίμημα ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και γενικότερα της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού. Είχε δηλαδή κριθεί μη νόμιμο το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία νέων υπερπολυτελών μονοκατοικιών και την κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου.

Ωστόσο, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέληξαν σε αναπροσαρμοσμένη, κατά τις «επιταγές» του ΣτΕ, συμφωνία, βάσει της οποίας το τίμημα διατηρείται στα 400 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ήπια δόμηση και περιορισμένο αριθμό κατοικιών.

Οι συνολικές επενδύσεις

Ο ανάδοχος κατά την προηγούμενη φάση προσέφερε 400 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε με επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ήπια δόμηση, ανάπτυξη, δηλαδή όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν δασικές εκτάσεις και χώροι πρασίνου. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,1875, ενώ από το σύνολο των 60.886 τ.μ. που επιτρέπεται να δομηθούν θα αναπτυχθούν τα 56.500 τ.μ.

Παράλληλα, η κάλυψη θα είναι χαμηλή, καθώς μέρος των κατοικιών και διαμερισμάτων προβλέπεται να υλοποιηθεί στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η επέμβαση, δηλαδή, στο υφιστάμενο πράσινο θα είναι πολύ μικρή, ενώ οι ζώνες πρασίνου θα ενισχυθούν με πρόσθετες φυτεύσεις.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο αξιοποίησης, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αποκτήσει δύο ξενοδοχεία έξι αστέρων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις μονάδες Arion Hotel και Westin Hotel. Ακόμη, στη χερσόνησο Βουλιαγμένης θα δημιουργηθούν 14 πολυτελείς βίλες, το πολύ δύο επιπέδων, που θα καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 2.000 τ.μ. Τέλος, η περιοχή πρασίνου καταλαμβάνει έκταση 54.,1 χιλιάδων τ.μ, και αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής έκτασης του Αστέρα και το 9% της χερσονήσου. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Το ΣτΕ είχε απορρίψει το αρχικό ΕΣΧΑΔΑ που προέβλεπε το χτίσιμο δεκάδων πολυτελών κατοικιών για περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς λόγους.

Τελικά φαίνεται πως το νέο σχέδιο περιλαμβάνει την δημιουργία 14 πολυτελών κατοικιών.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Πιτσιόρλας έχει αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με το Jermyn Street Real Estate έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η νέα συμφωνία προβλέπει την καταβολή του ίδιου τιμήματος (400 εκατ. ευρώ) με ορισμένες αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο, η νέα έκδοση του οποίου είναι κοντά στην απόφαση του ΣτΕ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την έγκρισή του ώστε να ολοκληρωθεί η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Jermyn Street Real Estate Fund συμμετέχουν κατά κύριο λόγο αραβικά κεφάλαια όπως τα κρατικά επενδυτικά σχήματα Kuwait Investment Fund και το Abu Dhabi Investment Fund από το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντίστοιχα, ενώ μειοψηφική συμμετοχή έχει και ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Dogus, από τους μεγαλύτερους της γείτονος χώρας.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.