ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συντάξεις: Ασφυκτική πίεση των δανειστών-«50% από συντάξεις, 50% από εισφορές»

11:30 - 30 Δεκ 2015 | Οικονομία
Συντάξεις: Ασφυκτική πίεση των δανειστών-«50% από συντάξεις, 50% από εισφορές»
«Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσουν οι συντάξεις. Όπως ισχυρίζεται το κυβερνητικό επιτελείο, οι συνταξιούχοι στηρίζουν την ελληνική οικονομία σε μία εποχή που η ανεργία στη χώρα μας ακμάζει με γοργούς ρυθμούς. Επομένως θεωρείται αδιανόητο να υποστούν νέα μείωση οι συντάξεις.

Η ελληνική πρόταση που άρχισε να συζητείται χθες το απόγευμα σε επίπεδο συλλογικών κυβερνητικών οργάνων θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην τρόικα.

Το νόημα της όλης πρότασης εντοπίζεται στο εξής σημείο: «Η μισή υποχρέωση με μειώσεις και η άλλη μισή με αύξηση των πόρων».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για μία λογική και κοινωνικά δίκαιη λύση προέρχεται από τη στάση του ΔΝΤ, που επιμένει σε καθολικές και μεγάλες μειώσεις συντάξεων, φυσικά και των κύριων, όχι μόνο των επικουρικών.

Το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής που συνεδρίασε χθες έθεσε ορισμένες κόκκινες γραμμές και συζήτησε τις βασικές αντιπροτάσεις της Αθήνας. Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, η απόρριψη μειώσεων σε κύριες συντάξεις, αλλά και καμία μείωση σε επικουρικές κάτω των 170 ευρώ.

Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι η προστασία των συντάξεων δεν αποτελεί μόνο επιλογή στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής, αλλά είναι και ζήτημα περιεχομένου πολιτικής και βασικών επιλογών.

Μία ακόμη «μάχη» κυβέρνησης-δανειστών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 30 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.