ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο φορολογικός «μποναμάς» του νέου έτους

12:26 - 02 Ιαν 2016 | Οικονομία
Ο φορολογικός «μποναμάς» του νέου έτους
Στα 4,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η λυπητερή που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2016, σύμφωνα με τα μέτρα που είτε έχουν ήδη ψηφιστεί είτε πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Τα μισά από αυτά, αφορούν σε πρόσθετους φόρους ενώ τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν για τον κρατικό προϋπολογισμό από τις περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.

Ειδικότερα, από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς του α’ 6μήνου του 2015, που θα φανεί στην εκκαθάριση των νέων δηλώσεων, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν 63 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ, τελούμε εν αναμονή των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα, που έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο με σκοπό να συγκεντρώσει άλλα 150 εκ. ευρώ.

Αφετέρου, το φορολογικό άχθος των αγροτών είναι ήδη αισθητά βαρύ με την κυβέρνηση να ανζητεί τρόπους να το μετριάσει. Από την περαιτέρω αύξηση της προκαταβολής φόρου θα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον 42,9 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο άλλα 13 εκατ. ευρώ κι από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή ένα ποσό που κυμαίνεται στα 32 εκατ. ευρώ.

Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Με απλούς αριθμούς, η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα τους στοιχίσει 114 εκατ. ευρώ, από την αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν έως και 180 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ θα συμβάλλουν και αυτοί, στα έσοδα που αναμένει το υπουργείο από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Αντίστοιχα, τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης περιμένουν όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Είναι πάντως βέβαιο, μέχρι στιγμής, ότι θα πληρώσουν 142,2 εκατ. ευρώ παραπάνω και μένει προς διευκρίνηση πώς θα κατανεμηθεί το βάρος.

Υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση θα αντιμετωπίσουν και οι επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η αύξηση της φορολογίας στα κέρδη του 2015 συνεπάγεται 150 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2016.

Συμπερασματικά, όλοι μαζί, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα συμβάλουν με 28,6 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016, καθώς καταργήθηκε και αυτή η ισχνή έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή των φόρων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.