ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολόγηση: Με διεθνή εκστρατεία απαντά στις καθυστερήσεις των εταίρων

13:30 - 08 Ιαν 2016 | Οικονομία
Αξιολόγηση: Με διεθνή εκστρατεία απαντά στις καθυστερήσεις των εταίρων
«Είναι γνωστή η στάση, που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν» σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το κάρφωμα αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά τα σημάδια διαμόρφωσης ενός ενιαίου μετώπου κυβέρνησης - εργοδοτών για το ασφαλιστικό αλλά και λίγο πριν ξεκινήσει η μακρά διαδικασία για τα δύσκολα προαπαιτούμενα που θα σημάνουν την έναρξη της αξιολόγησης. Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν με τους εταίρους και στη συνέχεια να ψηφιστούν η Βουλή εντός του Ιανουαρίου, με το πιο δύσκολο πακέτο να είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση μάλιστα ευελπιστεί ότι η αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου με επιτυχία, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος αλλά και ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, που είναι κομβικό για να πάρει ανάσα η οικονομία.

 

Για την ευόδωση των στόχων αυτών αλλά και για να υπετονιστεί το δημοσιονομικό βάρος που έχει προκαλέσει το προσφυγικό, κυβερνητικό κλιμάκιο ξεκινά διεθνείς αποστολές. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά την Παρασκευή κύκλο διαδοχικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του από τη Ρώμη για να κλείσει με τον πιο δύσκολο σταθμό, την άλλη Τετάρτη, στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στις συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, που στη συνέχεια θα έχει κι αυτός σειρά επαφών. Η κυβέρνηση αποφάσισε να παραστεί στις συναντήσεις  υπουργός με χαρτοφυλάκιο εξωτερικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να προσδώσει σε αυτές πολιτικό χαρακτήρα και βαρύτητα.

 

Επισήμως η κυβέρνηση θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ζητήματα που τέθηκαν και από τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη στο πρώτο EuroWorking Group της νέας χρονιάς.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 08 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.