ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγρότες: Συνάξεις «οργής» ενόψει αλλαγών σε ασφαλιστικό - φορολογικό

16:25 - 08 Ιαν 2016 | Οικονομία
Αγρότες: Συνάξεις «οργής» ενόψει αλλαγών σε ασφαλιστικό - φορολογικό
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών θα επιφέρουν μεγάλες ανατροπές στα εισοδήματά τους.

Ήδη στη Θεσσαλία υπάρχουν έντονες διεργασίες για το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) συνάντηση για τη συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σε αυτή συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα και αποφασίστηκε να ξεκινήσει ενημέρωση των αγροτών στα χωριά της επαρχίας και από την Παρασκευή 15 Γενάρη να μαζευτούν στις πλατείες με τη μηχανή των τρακτέρ αναμμένη. Επίσης και στην Τσαριτσάνη υπήρξε αντίστοιχη διαδικασία με συμμετοχή των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Ελασσόνας, όπου τέθηκαν συνολικά τα ζητήματα υπερχρέωσης των αγροτο - κτηνοτρόφων αλλά και τα θέμα με τα βοσκοτόπια και τις εξισωτικές επιδοτήσεις.

Πυροσβέστης ο Μπόλαρης

Στο μεταξύ ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκε με κτηνοτρόφους από τους Δήμους Τυρνάβου και Γρεβενών, καθώς και τον Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, τον πρόεδρο του Α.Σ. Γρεβενών κ. Χρυσόστομο Παυλίδη, τον πρόεδρο Κτηνοτρόφων Αμπελώνα Ν. Λάρισας, κ. Ζήση Παρλίτση, καθώς και τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννα Βαγενά και Νίκο Παπαδόπουλο σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος δυσαρέσκειας που επικρατεί στις αγροτικές περιοχές..

Στη συνάντηση, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την μη πληρωμή εξισωτικών επιδοτήσεων. Η μη καταβολή οφείλεται σε εκπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς καμιά ευθύνη των παραγωγών. Επίσης αναφέρθηκαν στις απώλειές τους σε ζωικό κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους κτηνοτρόφους και τους βουλευτές, αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των κτηνοτρόφων. Σημείωσε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την υποχρέωση να θεραπεύσει άμεσα το πρόβλημα, άσχετα από το γεγονός ότι δεν ευθύνεται για την δημιουργία του. Οι ανάγκες των κτηνοτρόφων είναι άμεσες και επείγουσες, αφού αφορούν την σίτιση δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων. Για τον λόγο αυτό υπήρξε και άμεση συνεργασία με τον Οργανισμό για την επίλυση του προβλήματος.»

Στη συνέχεια ο Αναπλ. Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόκληση του πρωτογενή τομέα παραγωγής και ιδιαίτερα στον κτηνοτροφικό, που είναι αναπόσπαστο τμήμα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Απευθυνόμενος στους νέους παραγωγούς του Τυρνάβου τόνισε ότι σήμερα βρίσκεστε «στον κατάλληλο χώρο, στον κατάλληλο χρόνο, στο κατάλληλο επάγγελμα» με την πρόκληση για την επιλογή του κατάλληλου προσανατολισμού.

Η αναγκαιότητα ανάδειξης της ποιότητας του εξαιρετικού προϊόντος, η αναγκαιότητα πιστοποίησης της ποιότητας του κρέατος, του γάλακτος, των τυροκομικών, η πρόκληση ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων, των αυτοχθόνων φυλών και της μοναδικότητας των προϊόντων από αυτές, οι πολιτικές ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών με εξωστρέφεια, η αναζήτηση και καθιέρωση των προϊόντων μας στα καλύτερα ράφια διεθνώς, η ενσωμάτωση καινοτομιών στην παραγωγή, την μεταποίηση και την συσκευασία, η αξιοποίηση των εργαλείων του Π.Α.Α. για την επίτευξη στόχων που θέτουμε κι όχι απλώς και μόνον για την απορροφητικότητα, ήταν το αντικείμενο της παρέμβασης.

Η χώρα βγαίνει από την κρίση μόνον με την παραγωγή, με επιμονή στην ποιότητα της παραγωγής, με στόχευση στην αύξηση των εξαγωγών των πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων. Το ποιοτικό προϊόν μας στο ακριβότερο ράφι. Αυτό είναι το ζητούμενο για να ξαναχτίσουμε το καινούργιο παραγωγικό μας πρότυπο, στη θέση αυτού που κατέρρευσε, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Αναβρασμός και στον Βορρά

Παράλληλα, με τον κάμπο όπου το ΚΚΕ διατηρεί ισχυρές δυνάμεις η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων καλεί σε συνάντηση στις 14 Ιανουαρίου στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εκεί θα δώσουν το παρών, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Συντονιστική Αγώνα Κρήτης, αλιευτικοί φορείς κλπ. Στόχος τους είναι να συντονίσουν τις προσπάθειές τους όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων, οι οποίες αναμένεται να είναι δυναμικές.

Οργή και στη Δ. Ελλάδα

Ενδεικτικό του κλίματος είναι τα όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου e-aa.gr:

«Ξεπερνά τα όρια του αδιανόητου το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου, το οποίο και προβλέπει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι με μπλοκάκια, δηλαδή αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα έως 1.586 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία. Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους έχουν επικουρικό ταμείο. Με απλά λόγια, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν το 27% του εισοδήματός τους για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ανάλογο ποσοστό είναι η άμεση φορολογία, οπότε αυτομάτως περισσότερα από τα μισά χρήματα που μπορεί να βγάζει κάποιος απ’ την εργασία του… εξαφανίζονται! Αν τώρα προσθέσουμε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, το κόστος τήρησης των λογιστικών βιβλίων, τις δαπάνες για τη γραφειοκρατία που το κράτος επιβάλει, κυρίως δε αν συνυπολογίσουμε την προκαταβολή φόρου που επιβάλει η κυβέρνηση, ο αγρότης θα πρέπει… ή να μεταναστεύσει ή να αλλάξει επάγγελμα. Και επειδή στην Ελλάδα της ανεργίας αυτό δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, το πιθανότερο είναι ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες αγροτών θα προστεθούν στις λίστες των πολιτών που επιβιώνουν με τα επιδόματα ακραίας φτώχειας. Αν υποθέσουμε ότι ένας αγρότης καταφέρνει να έχει δηλωθέν εισόδημα της τάξης των 70.000 ευρώ ετησίως και αφού από αυτά θα πρέπει να δίνει τις 60.000 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, το περίσσευμα των 10.000 ευρώ, που κι αυτό εξανεμίζεται με τον ΕΝΦΙΑ κτλ, είναι κυριολεκτικά αστείο ποσό, αφού το κόστος παραγωγής για οποιαδήποτε εκμετάλλευση είναι πολλαπλάσιο.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.