ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες διευκρινίσεις για το... "αλαλούμ" με τις αποδείξεις!

16:29 - 08 Ιαν 2016 | Οικονομία
Νέες διευκρινίσεις για το... "αλαλούμ" με τις αποδείξεις!
Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις γύρω από το θέμα των αποδείξεων μετά και το χτεσινό... αλαλούμ!

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταστεί σαφές ποιες από τις αποδείξεις του 2015 θα πρέπει να κρατηθούν στα... συρτάρια μέχρι τουλάχιστον νεωτέρας.

 

Πάνω σε αυτό βέβαια, υπάρχει ένα νομικό κενό αφού ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος έχει ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση  χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί τι πρόκειται να συμβεί με τις αποδείξεις του 2015.

 

Στο μεταξύ, με χθεσινή απόφαση ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και μέχρι τις 15/2 πρέπει να σταλούν στο taxisnet οι βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων από τις επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικούς φορείς.


Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου.


Επίσης χθεσινή απόφαση αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ρύθμισης των 100 δόσεων και των αλλαγών που έγιναν με τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο.


Γίνεται πιο εύκολη η έξοδος από τη ρύθμιση καθώς για όσους έχουν νέες οφειλές δίνεται η δυνατότητα είτε να τις διευθετήσουν εντός 30 ημερών (15 μέρες από την 1/7) είτε να υπαγάγουν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες.


Αναφορικά με τη δόση του ΕΝΦΙΑ του Δεκεμβρίου, όσοι δεν την έχουν πληρώσει χωρίς μάλιστα να την έχουν ρυθμίσει πριν την 31η Δεκεμβρίου θα πρέπει οπωσδήποτε να την πληρώσουν έως τις 29 Ιανουαρίου για να μην χάσουν τη ρύθμιση.


Ακόμα δυσκολότερη γίνεται η είσοδος στις 12 δόσεις για όσους είναι ήδη ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, όσοι έχουν βασικές οφειλές άνω των 50.000 ευρώ μπορούν να μπουν στις 12 δόσεις μόνο με απόδειξη οικονομικής αδυναμίας.

 

Μετά και τις χτεσινές εξελίξεις οι καινούριες υποχρεώσεις  δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του εισοδήματός τους ενώ σημερινή διευκρίνιση από το υπουργείο σημειώνει ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τους μεγάλους οφειλέτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.