ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια είναι τα σενάρια για αφορολόγητο, πλαστικό χρήμα και αποδείξεις

11:24 - 11 Ιαν 2016 | Οικονομία
Ποια είναι τα σενάρια για αφορολόγητο, πλαστικό χρήμα και αποδείξεις
Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η ψήφιση της διάταξης που θα περιλαμβάνει τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων καθώς και το ύψος του αφορολόγητου ορίου και του τρόπου που αυτό θα «χτίζεται» από τους φορολογούμενους.

Οι διατάξεις στοχεύουν στο να καταπολεμηθεί η απόκρυψη εισοδήματος μέσω της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και της παροχής κινήτρων προς όλους τους φορολογούμενους.

Ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις προανήγγειλε κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για το χτίσιμο του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος μέσα στον Ιανουάριο, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους.

Όλες οι νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν ήδη δοθεί στα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για αξιολόγηση.

Κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον μήνα θα μάθουμε ποιες από τις αγορές που κάναμε από τις αρχές του 2016 θα μας βοηθήσουν στο χτίσιμο ενός αφορολόγητου ορίου, το ακριβές ύψος του οποίου δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα (επικρατέστερο το σενάριο της έκπτωσης φόρου των 2.100 όπως ισχύει μέχρι σήμερα) αλλά και πόσες αποδείξεις θα απαιτούνται για το χτίσιμο αυτού του αφορολογήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες το έμμεσο αφορολόγητο όριο που σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 9.500 ευρώ θα επανακαθοριστεί με πιθανότητα αύξησης για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να απαιτείται ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του ετήσιου εισοδήματος για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο, αν και ακόμα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Στο ενδεχόμενο αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες να μετρούν πάσης φύσεως αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν, όσο θα αυξάνεται το εισόδημα θα αυξάνεται το απαιτούμενο ποσό για τις δαπάνες με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αλλά θα υπάρχει ένα όριο. Ακόμη και αν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος το ποσό που απαιτείται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα έχει το δικαίωμα να συγκεντρώνει και αποδείξεις σε φυσική μορφή προκειμένου να λαμβάνει μέρος σε κληρώσεις ΙΧ και ακινήτων που θα διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο θα έχουν και αυτοί κίνητρο προκειμένου να συγκεντρώνουν αποδείξεις σε φυσική μορφή ή με πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Το κίνητρο θα είναι αποκλειστικά η συμμετοχή στις κληρώσεις.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα καθίσταται ακατάσχετος ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων με πλαστικό χρήμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.