ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι «παίζει» με τις αντικειμενικές αξίες

11:42 - 11 Ιαν 2016 | Οικονομία
Τι «παίζει» με τις αντικειμενικές αξίες
Μετά από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος προανήγγειλε και αυξήσεις τιμών, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο διευθυντής του γραφείου του έκανε λόγο για μειώσεις αντικειμενικών ή διατήρηση τους κατά περίπτωση στα σημερινά επίπεδα. Προφανώς ακόμα στο ΥΠΟΙΚ ακόμα... "ψάχνονται" και στο θέμα της διαμόρφωσης των νέων αντικειμενικών αξιών.

Από τις δηλώσεις του κ. Μελαχρινού προκύπτει ότι η προσαρμογή τους θα γίνει αναδρομικά από τις 22 Μαΐου 2015, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ο κ. Αλεξιάδης έχει δηλώσει πως οι νέες τιμές (με μειώσεις αλλά και αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές όπου οι ισχύουσες αντικειμενικές είναι προδήλως χαμηλότερες των εμπορικών και υπάρχουν αρκετές τέτοιες) θα έχουν μεταβατική ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε θα αντικατασταθούν από το νέο σύστημα των τιμών αγοράς.

Ο κ. Μελαχρινός προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των νοικοκυριών που ζουν σε περιοχές «υψηλού κινδύνου», δηλαδή σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές παραμένουν σε έστω οριακά υψηλότερα επίπεδα των Τιμών Ζώνης του 2007 και οι οποίες είναι οι αποκαλούμενες λαϊκές συνοικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως μένει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη, οι αντικειμενικές αξίες θα μείνουν αμετάβλητες σε πολύ φτηνές περιοχές, δηλαδή εκεί όπου οι σημερινές Τιμές Ζώνης δεν ξεπερνούν τα 600 με 650 ευρώ το τετραγωνικό. Ωστόσο, για να μη γράψει το ταμείο... μείον, το υπουργείο Οικονομικών θα κρατήσει αμετάβλητες τις αντικειμενικές και σε πολύ ακριβές περιοχές, παρά τη μεγάλη μείωση των εμπορικών αξιών εκεί.

Παράλληλα, για να μην βρεθεί εκτεθειμένο απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αποφάσισε την αναδρομική προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει λελογισμένες μειώσεις περίπου 5% σε περιοχές με Τιμή Ζώνης ως 1.500 ευρώ/τ.μ., 15 με 20% εκεί όπου οι Τιμές Ζώνης κυμαίνονται μεταξύ 1.500 και 3.000 ευρώ/τ.μ. και το πολύ 10% στις περιοχές όπου οι Τιμές Ζώνης αγγίζουν τις 4.000 ευρώ/τ.μ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.