ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Τέσσερις κινήσεις για διέξοδο από την πίεση των δανειστών

10:20 - 14 Ιαν 2016 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Τέσσερις κινήσεις για διέξοδο από την πίεση των δανειστών
Με επικοινωνιακό μπαράζ η κυβέρνηση προσπαθεί να κλειδώσει την γρήγορη κάθοδο της τρόικας, την έγκριση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την έναρξη της αξιολόγησης.

Παράλληλα προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο της στη διαχείριση του προσφυγικού σε αντίθεση με ό,τι κάνει η Τουρκία για την οποία ειδικά στην Γερμανία υπάρχει έντονο κλίμα προβληματισμού. Θεωρούν ότι αθετεί, δηλαδή, δεσμεύσεις από τις πρόσφατες συμφωνίες.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι το τετράπτυχο αυτό θα της δώσει το γρήγορο βηματισμό, που είναι απαραίτητος για να μπορέσει να τις δώσει ανάσες στη διαπραγμάτευση, να ωθήσει τις εξελίξεις ώστε να μπει τέλος στα capital controls και να ανοίξει και για την Ελλάδα το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Αυτός ο συνδυασμός κινήσεων θεωρούν ότι θα της δώσει επίσης ανάσες ώστε να αποφύγει πιέσεις για εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας σε χαμηλές αποτιμήσεις αλλά και τη δημιουργία «αποθηκών ανθρώπων» για την ανάσχεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που επιθυμούν διακαώς πολλοί «εταίροι».

Στο πλαίσιο αυτό από την αρχή του χρόνου το Μέγαρο Μαξίμου έχει αλλάξει ρητορική. Προβάλλει, το έργο της στο προσφυγικό επιθετικά, όπως και το μεταρρυθμιστικό έργο δίνοντας διαπιστευτήρια αξιοπιστίας στους εταίρους. Σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal+ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων, από τον Ιούλιο ως σήμερα. Έχει εφαρμόσει, υλοποιήσει και ψηφίσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα 4 προηγούμενα χρόνια, με βασικό πρόσημο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Μάλιστα εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να βγει από την κρίση εντός του 2016 είναι και εκτιμά ως επαρκή την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς «υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή». Ο κ. Τσίπρας πιο συγκεκριμένα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να βγει από την κρίση μέσα στο 2016, ενώ σημειώνει ότι μετά την επιβολή των capital controls πολλοί πίστευαν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 4%. Και όμως, έκλεισε με μηδενική ύφεση. Χρειαστήκαμε πολύ λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από όσα είχαν εκτιμηθεί. Σε έξι μήνες από σήμερα η Ελλάδα περνάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι αφορά όλη την Ευρώπη και επισημαίνει ότι ορισμένες χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους, κρατούν αντιευρωπαϊκή στάση. Οι χώρες υποδοχής, προσθέτει, πρέπει να υποστηριχθούν και ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσει αυτό το δράμα του πνιγμού εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά, στις θάλασσες της Ευρώπης, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο.

Επίσης τονίζει ότι κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή, και προσθέτει ότι για πρώτη φορά, πρώτα είχαμε μια συμφωνία έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση και μετά είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός ήξερε ποιες είναι οι εναλλακτικές μπροστά του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην πρώτη αξιολόγηση τονίζοντας ότι ολοκληρώνεται με την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και επισημαίνει ότι «όσοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν προχωράει, είτε το κάνουν εσκεμμένα διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να προχωρήσει, είτε δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα».

Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε πέντε χρόνια από σήμερα, το 2021, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη ελληνική επανάσταση, η Ελλάδα να είναι μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα, όπου οι πολίτες της θα ζούνε σε περιβάλλον αξιοκρατίας και ισονομίας, διαρκούς και βαθιάς δημοκρατίας, ένα διαρκές λίκνο της Δημοκρατίας και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Χαμηλά ο πήχης από τον Τσακαλώτο

Στο μεταξύ με προσεκτικές διατυπώσεις από το υπ. Οικονομικών προσπαθούν να κρατήσουν μικρό καλάθι σε σχέση με την περιοδεία τω τελευταίων ημερών. Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρόκειται να αναπτύξει στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος την Τετάρτη ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του, συναντώντας τον γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε. Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών, ενώ εκτός από το ασφαλιστικό μία σειρά από θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε εποικοδομητικό κλίμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες χαρακτηριστικά, ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι μόνον όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα μπορέσει να ξεκινήσει η πιθανή ελάφρυνση του χρέους. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης.

Έστω κι αν διαψεύστηκε από την Ελληνική πλευρά, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα της συνάντησης του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Σόιμπλε. Ειδικά, λόγω της συζήτησης για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας, η παρουσία του πιστοποιεί το γεγονός ότι πολλοί από του εταίρους επιθυμούν την παρουσία του Ταμείου παρά τα όσα επιδιώκει η Ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα που λάμβανε χώρα η συνάντηση  Τσακαλώτου – Σόιμπλε, με τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Michael Roth συναντήθηκε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Ξυδάκης κατά τη δεύτερη μέρα της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών κ. Bert Koenders.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αποτέλεσε κύριο θέμα της συζήτησης. Ο κ. Roth ενημέρωσε τον κ. Ξυδάκη πως το ζήτημα απασχολεί ιδιαιτέρως τη γερμανική κοινή γνώμη. Ο Γερμανός ΥΦΥΠΕΞ στάθηκε στη λειτουργία του μηχανισμού μετεγκατάστασης και επεσήμανε πως χρειάζεται να γίνει δίκαιη και αποτελεσματική η κατανομή προς όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης να βελτιωθεί συνολικά η διαδικασία διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον ομόλογό του πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της προς τους ευρωπαίους εταίρους της ενώ μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Επανέλαβε πως η Ελλάδα ζήτησε επίμονα το προηγούμενο διάστημα τη βοήθεια και ενίσχυση εκ μέρους της Ένωσης σε όλα τα επίπεδα, έλαβε όμως μέρος αυτής. Τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στους γεωπολιτικούς λόγους που έχουν προκαλέσει την έκρηξη του προσφυγικού φαινομένου λέγοντας πως «αυτό που συμβαίνει και ο τρόπος που αντιδρά η Ευρώπη αποτελεί ένα crash test για την Ένωση».

Τέλος ο κ. Roth ζήτησε ένα ενημερωθεί για την εξέλιξη του Ελληνικού Προγράμματος και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, για την οποία αναγνώρισε πως αποτελεί ένα δύσκολο έργο όπως εξάλλου θα ήταν -μια ευρεία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- δύσκολο έργο και για τη Γερμανία. Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και πως ο ρόλος της Γερμανίας προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικός.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:10 - 14 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.